Savjeti za liječenje zatvora stolice kod djece

Zatvor kod djece, Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock

Zatvor, čest problem kod djece, obično se događa zato što djetetova prehrana ne sadrži dovoljno tekućine i vlakana, ili može biti posljedica nekog vanjskog faktora.

Smatra se da dijete pati od zatvora ako ima stolicu rjeđe od tri puta tjedno; kad su stolice tvrde, suhe i neuobičajeno velike; ili kad je djetetu teško imati stolicu.

Zatvor obično nije razlog za zabrinutost – može se spriječiti i u većini slučajeva može mu se doskočiti zdravom prehranom i redovitim kretanjem.

Opće upute:

1. Ograničiti unos mlijeka na manje od 3–5 dl dnevno

2. Nastojati da obroci budu redoviti, raznovrsni, da dijete što manje gricka između obroka, naročito ne čokoladu i slatkiše

Lijekovi: (mogu se početi davati tek nakon prethodnog dogovora s pedijatrom)

1. Biljni sirup na bazi suhih šljiva i smokava (5–10 ml ujutro)

2. Mliječni šećer ili laktoza (kod nas se prodaje pod nazivom Portalak sirup) (5–20 ml ujutro) – ako dijete ne voli, može se pomiješati s kašastom hranom ili pićem. Davati bez straha, ako je potrebno i tjednima, prema dogovoru. Dozu lijeka prilagoditi konzistenciji stolice, idealno je postići 1–2 mekše stolice dnevno.

3. Parafinsko ulje (10 ml – 2 žličice za sirup) prvi tjedan svaku večer, drugi tjedan svaku drugu večer, zatim prestati.

Oprez: ako dijete odbija, ne smije ga se prisiljavati da ne bi aspiriralo (udahnulo), jer bi nastala upala pluća ili gušenje.

Foto: Iakov Filimonov/Shutterstock