Savjeti za konzumiranje alkohola u ljetnim mjesecima

Djevojka s pivom u ruci, Foto: Ariwasabi/Shutterstock

Svi znamo kako je alkohol štetan. Loše utječe na cjelokupni organizam, posebno na jetru, na kojoj nakon dugog konzumiranja može izazvati i smrtonosne bolesti. Bez bzira na ovu činjenicu, sve se više mladih svakim danom sve više opija, što sigurno nije pohvalna statistika. Stručnjaci vjeruju kako se alkoholizam u adolescenata može veoma brzo riješiti ukoliko se odreagira rano.

Djevojka s pivom u ruci, Foto: Ariwasabi/Shutterstock

Često nakon obilnog opijanja, koja su posebno česta u ljetnim mjesecima, dolazi do trivanja organizma alkoholom. Ako je koncentracija alkohola u vašoj krvi veća od 100mg/dL, dolazi do otežanog govora, razmišljanja i koordinacije pokreta. Povećava li se konstantno koncentracija, ovo stanje može završiti pogubno, čak i padanjem u komatozno stanje. Apsorpcija alkohola uvelike ovisi i o količini hrane koje ste prije unijeli u svoj organizam. Preporuča se da se jede više masnije hrane jer masnoća u vašem organizmu sprječava veliku apsorpciju alkohola.

Često se može čuti rečenica “Više nikada neću piti”, dan nakon obilnog alkoholiziranja. Ova je reakcija normalna jer se čovjek osjeća jako mamurno i nije mu dobro. Mamurnost je vjerojatno posljedica dehidracije, prejedanja ili zaostalih produkata razgradnje alkohola. Danas još nisu poznati lijekovi kojima biste mogli ukloniti mamurnost, ali savjetujemo vam da konzumirate velike količine vode i pokušate mirovati. Izbjagavajte kisele napitke ili one koji sadrže kofein ili alkohol. Mnoge osobe za vrijeme mamurnosti pokušavbaju poboljšati stanje novim konzumiranjem alkohola, ali to nikako nije dobro.

Kod ispijanja alkohola pokušajte biti umjereni, nemojte pretjerivati, a za vrijeme opijanja uz alkohol pijte i puno vode kako biste spriječili nastanak dehidracije. U ljetnim mjesecima pokušajte u što većoj mjeri izbjegavati alkohol jer je vani već dovoljno vruće, a alkohol će samo potpomoći dehidraciji organizma. Za večernje izlaske, ako već morate, pijte lagana alkoholna pića, a prije toga se dobro najedite.

Nije svako konzumiranje alkohola pogubno. Sjetimo se samo Francuza koje od malih nogu uče kako je svaki dan dobro popiti čašu crnog vina. Ljiečnici su utvrdili kako je malena svakodnevna količina crnog vina dobro za vaš krvni tlak i krv, a posebno pomaže ljudima koji imaju problema sa slabokrvnosti.

Autor: M.T.