Savjeti za kompostiranje

savjeti za kompostiranje

Kompost je važan svakom vrtlaru i svima onima koji se namjeravaju baviti vrtlarstvom, budući da će zemlji dati dovoljno snage, a čvrsta glinovita tla pretvorit će u plodonosnu zemlju. Radi se o učinkovitom sredstvu za poboljšanje tla. Otkrijte koji su najbolji savjeti za kompostiranje.

Lijepo je imati svoj vrt u koji ćete moći posaditi sve što želite, ali da bi bili sigurni da ćete uspjeti u svome naumu, dobro je znati kako urediti vrt, a što podrazumijeva sve relevantne informacije o vrsti zemlje, kompostiranju, kako uzgojiti ljekovite biljke i sl.

Među važnim i vrijednim informacijama nalaze se i one koje se odnose na kompostiranje. Kompost treba staviti u polusjenu kako se ne bi osušio. Kako bi glistama omogućili da uđu, treba ga staviti direktno na zemlju ili ćete ih morati namamiti na drugi način.

Pored mesnih ostataka može se upotrijebiti organski otpad koji nije kuhan, a dok se veći i grublji otpad kao što su grane treba usitniti. Prilikom pružanja svih potrebnih uvjeta za dobar kompost, treba paziti da postoje prozračni slojevi jer je za proces truljenja važan kisik.

Odlučite li povremeno prevrtati kompost, on će i dalje imati dovoljno kisika. Vlažan otpad se tijekom procesa lijepi i trune i zbog toga ga treba zamijeniti suhim dijelovima.

Mogu proći dvije godine dok kompost ne sazre koliko treba. Dodaju li se odgovarajuće biljke ubrzat će se proces truljenja pa bi kompost u jesen mogao sazreti za 3 mjeseca, zimi za pet mjeseci i ljeti za 6 tjedana.

Za što uspješnije kompostiranje pomoći će i biljne mješavine, a sve zahvaljujući visokom postotku hranjivih tvari i minerala.

Postoje prirode metode koje će pomoći da se ubrza proces truljenja. Pomoći će stari recept za koji će biti potrebno 8 malih žlica mliječnog šećera, biljna mješavina, med i hrastova kora.

Najbolje je ubrati cvjetove i listove stolisnika, odoljena, maslačka, kamilice i koprive te ih lagano sušiti na 35 stupnjeva u pećnici. Kada ste sigurni da su se osušili, usitnite ih i čuvate zasebno.

Nakon toga se pomiješa 6 kapi meda i 6 žlica mliječnog šećera te doda po jedna mala žlica mljevene hrastove kore i svake biljke. Pretpostavlja se da bi ova količina trebala biti dovoljna za godinu dana.

Prvo se u 1/2 l kišnice dodaju 2 male žlice mješavine i ostavi da odstoji barem 24 sata. Pomoću dužeg štapa unutar komposta se napravi 5 rupa i u svaku se dolije 6 malih žlica biljne smjese. Rupe se zatim zatrpaju zemljom i ako postoji potreba ponovi se cijeli postupak.

Na kraju ne treba zaboraviti da se kompost može upotrijebiti kada je mrvičast i smeđe boje.

Autor: S.Š., Foto: Lightspring/Shutterstock