Savjeti za higijenu u kućanstvu

čišćenje kuće

Održavanje higijene u kućanstvu nije samo dio dobrog odgoja već i uviđavnost svih članova obitelji. Sjajni, ulašteni podovi i snježno bijeli lusteri još nisu znak da je kućanstvo zaista u redu, ako su kutovi koji su manje uočljivi prašni i zapušteni.

U urednoj obitelji nedopustivo je za sobom ostavljati zaprljanu kupaonicu, ručnike po podu ili bačene preko radijatora, gdje će sigurno dobiti mrlje od rđe. Ni u kom slučaju ne smije se propustiti poslije kupke spužvom obrisati kadu, a nakon pranja slivnik i bide. Zahod treba ostaviti u takvom stanju u kakvom smo ga zatekli. WC školjku treba nakon svake upotrebe prebrisati za to predviđenom četkom koja mora stajati nadohvat ruke, pustiti dobar mlaz vode, a dasku spužvom obrisati poslije obavljene nužde ; a svakako treba otvoriti prozor.

Frotirske presvlake na poklopcu WC i tepiha na podu treba prati svakog tjedna. Četke, češljevi, kozmetička sredstva, ne treba ostavljati naokolo nego spremljene u ladici. Istrošene četkice za zube treba baciti u smeće. Uvijači za kosu, češljevi i četke pune ostataka kose ne govore u prilog domaćici, kao što ni dotrajale četke za brijanje ne služe na čast domaćinu ni gostu u kući.

Posteljno rublje mijenja se svaka 2 tjedna, a posteljina djece i bolesnika još češće. Nije toliko važno da (premda je lijepo) prozorska stakla budu blistava, ali je važno da svaki član obitelji dobije po dva ručnika na tjedan i jedan potreban veliki za kupanje. Haljine koje smo nosili preko dana dobro je, obješene na vj ešalici (ne bačene preko stolice), noću ostaviti vani, a tek ih drugog dana spremiti u ormar.

Ako služite jelo na stolnjaku, on uvijek mora biti čist, i čim se zaprlja treba ga promijeniti. Stolnjaci u boji su praktičniji i manje se prljaju od bijelih. Ako su u kući mala djeca, dobro je stolnjak prekriti još jednim od vinila. Za svakodnevnu upotrebu dobri su papirnati ubrusi. Ako se upotrebljavaju od tkanine, svaki član obitelji treba da svoj ubrus stavi u obruč ili platnenu kesicu označenu imenom, da se zna koji je čiji.

Kad su u kući gosti, prilikom svake upotrebe gost mora imati uvijek novi ubrus. Naročito treba paziti da se pred goste ne iznese stolnjak s preostalim mrljama, zavaravajući se da to gost neće primijetiti. Kuhinja mora biti naročito uredna. Kantu za smeće treba isprazniti prije nego se prenapuni, i oprati vrućom vodom i deterdžentom, osušiti, obložiti papirom ili vrećom za smeće i tek je onda ponovo puniti. Prazne boce treba bacati. Boce s vinom obavijene paučinom spadaju u podrum, ali ne u hladnjak ili na stol.

Kućne životinje ne idu u kuhinju. Pas ili mačka puštaju redovito dlake, zato se tapetirano pokućstvo i tepisi moraju češće čistiti nego ondje gdje ih nema. Krpe ili tepisi ne tresu se na balkon susjedu ili na ulicu. To mogu činiti domaćice koje stanuju u svojoj obiteljskoj kući u zelenilu, ali nikako u gradu. Nitko nema pravo tresti svojim ukućanima prašinu na glavu, jer zašto postoje usisivači? Pred svakim ulaznim vratima mora biti počišćeno i stavljen otirač za cipele, koji se s vremena na vrijeme mora oprati . Kvake treba redovito čistiti, ne samo na ulaznim vratima nego u cijelom stanu.

Prozori se peru jednom na mjesec. Vrlo je praktičan i štedi mnogo vremena tzv. lakirani parket. Ne treba biti rob čistoće, ali ipak treba nastojati da okolina u kojoj živimo bude uredna i čista. Kad bi se svi članovi obitelji pridržavali tih malih pravila, koja zapravo idu u dobro ponašanje, mnogo bi manje žena imalo osjećaj da su besplatne čistačice u obitelji.

Foto: dean bertoncelj/Shutterstock