Savjeti za dojenje

savjeti za dojenje

Svaku majku brine hoće li imati mlijeka da nahrani svoju bebu. Neke majke imaju velikog problema s dojenjem i osjećaju veliki strah hoće li imati dovoljno mlijeka. Mislite pozitivno o dojenju i nemojte se nervirati oko toga. To je sasvim prirodna stvar, koja dolazi sama od sebe.

Najvažnije je da ste opušteni i bez stresa. Kada uhvatite ritam vidjet ćete kako je dojenje nešto što je vrlo lagano i koje funkcionira po sistemu ponude i potražnje. Što će beba više tražiti, to će vam se one više puniti. Beba će sama izvući potrebnu količinu mlijeka.

Najvažnije je da bebu naviknete na dojenje, pokušajte je što češće i dulje dojiti. Pravilo i opušteno dojenje će vam isprazniti dojke i potaknuti ponovno njihovo punjenje.

Ako vas jako muči dojenje svakako pronađite podršku i savjete iskusnih majki. Imate grupe potpore koja pruža savjete i podršku dojiljama ili tražite savjete od prijateljica ili poznanica koje su već rodile. Iskusne žene u dojenje znaju mnoge praktične savjete koji će vam sigurno koristiti.

U bolnici pitajte sestre neka vam pomognu oko pravilnog dojenja, kako bi što prije svladali tehnike dojenja. Neka vas u bolnici upozore na vaše pogreške kod dojenja jer najveći problem nastaje oko toga kada beba treba pravilno uhvatiti dojku, a ako ne uspije neće je moći ni isprazniti.

Važno je da beba pravilno sisa i prazni vam dojku jer što manje sisa vi ćete imati sve manje mlijeka. Kada nahranite svoju bebu kako treba, biti ćete vrlo sretni i zadovoljni, baš kao i vaša beba.

Odmarajte se što više, odmor s bebom pomaže vašem organizmu da se opušta, a tako odmoreni organizam može proizvesti bolju proizvodnju mlijeka. Ležanje i odmaranje i opuštena atmosfera stimuliraju hormone koji potiču proizvodnju mlijeka.

Za poboljšanje laktacije konzumirajte čaj za laktaciju koji možete kupiti u ljekarni ili neka vam liječnik preporuči. Takav čaj sadrži anis i kim koji potiču nastanak mlijeka. Ako ništa drugo, barem će vam pomoći u opuštanju.

Nemojte zaboraviti unositi veliku količinu tekućine. Pijte puno vode jer i vaša beba pije oko jedne litre mlijeka dnevno. Tako ćete osigurati dovoljno tjelesne tekućine, koje će omogućiti zdravo funkcioniranje vašeg organizma i zadovoljit vaše potrebe.

Ako imate problema s dojenjem nemojte bebi previše davati dudu varalicu, jer će tako beba manje tražiti dojku i manje stimulirati proizvodnju mlijeka. Odložite svakako svoje mršavljenje nakon dojenja jer izgladnjivanjem i unošenjem nedovoljno kalorija i masnoća može imati negativan utjecaj na laktaciju.

Prehrana koja je bogata zdravim masnoćama obogaćuje masnoće u vašem mlijeku nutrijentima te tako učinkovito djeluje na razvoj bebe. Pozitivno ćete djelovati na rast, razvoj mozga i neuromotorički razvoj bebe.

Najvažnije izbjeći stres jer je on najgori za proizvodnju mlijeka. Sve je u vašoj glavi, nemojte previše paničarite i opustite se, vaša beba će to osjetiti.

Autor: M.Š., Foto: Gravicapa/Shutterstock