Savjeti za čisto i lijepo lice

cisto-i-lijepo-lice

Prištići nisu samo estetski neprivlačni, već često znaju biti i vrlo bolni. Najveći problem predstavljaju u pubertetu, no kasnije najčešće znaju ostati ožiljci koji se mogu potpuno ukloniti samo skupim i zahtjevnim laserskim zahvatima. Kako se što brže i uspješnije riješiti akni, prištića te kako oni uopće nastaju? Akne su zapravo znak upale na koži koja je najčešće izazvana lošom higijenom ili genetikom.

Lojne žlijezde tako luče više nego što je potrebno što izaziva pojačano mašćenje kože. Ona zbog toga mnogo teže diše, a bakterije se zadržavaju. Mrtve stanice ostaju ispod površine kože i nakupljaju se sve dok ne dođe do unutarnje upale.

Tada se javljaju crvene bubuljice koje su veće od običnih prištića. Bolne su i teško ih se riješiti. Na licu se znaju zadržati i do nekoliko dana. Akne se nakon toga mogu ponovo pojaviti, najčešće čak i na istom mjestu.

Uzrok pojave akni može biti i nepravilna prehrana. Jedemo li masne, prezačinjene ili namirnice pune umjetnih i štetnih šećera, koža nam se jače masti jer ta vrsta hrane povećava broj hormona koji djeluju tako da zatvaraju pore.

Isti učinak ima i hrana bogata ugljikohidratima poput tjestenine, fast food hrane, kolača i ostalih slastica te gaziranih pića. Hrana koju bismo trebali konzumirati da smanjimo nastanak akni jesu cjelovite žitarice, voće, povrće, maslinovo ulje te obavezno što veće količine vode.

Osim na licu, što je najčešće, prištići se znaju javiti na leđima, grudima i nadlakticama. Ti su dijelovi tijela najmanje zaštićeni od vanjskih utjecaja i bakterija. Ukoliko se prištić ipak pojavi, pravilnim tretiranjem možemo ga se riješiti po brzom postupku.

Čim vidite da ste dobili aknu, prištić, bubuljicu, potrebno je na njih staviti oblog. On će odmah smanjiti upalu i smiriti iritaciju kože. Prije toga obavezno dobro i temeljito operite ruke da ne bi došlo do bakterijske ili virusne infekcije. Ne preporučujemo tiskanje prištića jer ćete tako samo još više nadražiti kožu. Umjesto toga, na aknu stavite kremu koja isušuje i bubuljica će izaći sama.

Autor: D.Š. Foto: Augustino/Shutterstock