Savjeti za čišćenje srebra

Srebrni pribor za jelo, Foto: Mark Stout Photography/Shutterstock

Srebrni pribor koji svakodnevno upotrebljavamo uglavnom neće potamnjeti. Oni koji srebrni pribor za jelo vade samo na praznike morat će ga u svakom slučaju prije upotrebe očistiti. Za to su prikladne posebno impregnirane krpe za čišćenje srebra, kao i razna sredstva.

Važno je da srebro čistimo kao što piše u uputi priloženoj svakom od tih sredstava. Srebro ćemo očistiti na jednostavan, domaći način ako predmete stavimo u lonac obložen alufolijom, te preko njih pospemo šaku soli i posudu napunimo vrućom vodom.Već nakon kratkog vremena srebro će postati opet sjajno i čisto.

Srebrni pribor za jelo treba nakon upotrebe odmah oprati i osušiti mekom krpom. Za srebro je osobito važno da se pažljivo pohrani. Za to je vrlo prikladna posebna ladica za pribor (u kuhinjskom ili sobnom ormaru). Takvu ladicu treba oblijepiti posebnim samoljepivim velurom i u njoj napraviti odjeljke za pojedine dijelove pribora (za žlice, vilice, noževe itd). Tako smješteni pribor dobro je prekriti impregniranim pustom (filcom), kako bi se spriječilo da srebro potamni.

Ako nemate mogućnosti za uređenje takve ladice, postoji i drugo rješenje – to su role za pribor, koje su vrlo praktične jer štede prostor. One su od materijala koji je posebno impregniran i svaki dio pribora ima svoj pretinac. Role za pribor možete kupiti gotove, ali ih lako možete i sami sašiti.

Foto: Mark Stout Photography/Shutterstock