Savjeti za čišćenje prozora i vrata

Foto: /Flickr

Ako želite brzo, a ipak temeljito očistiti prozore, upotrijebite krpu za prozore sa spužvom na jednoj strani i gumenim brisačem. Postupajte s krpom za prozore ovako: najprije operite prozorska okna otopinom sredstva za pranje prozora, ali upotrijebite posve malo toga sredstva. Za to koristite spužvastu stranu krpe, sintetsku spužvu ili spužvastu krpu. Zatim izvucite preostalu vlagu s okana; počnite od gornjeg lijevog ugla prozora i vucite gumenu stranu krpe za prozor u okomitom položaju u desni gornji ugao prozora. Pri tome ne morate čvrsto pritiskati, jer uski gumeni brisač upija vodu i uz malen napor. Od desne strane prijeđite natrag na lijevu stranu, dok cijeli prozor ne bude odozgo do dolje suh. Ostatak vode i vlage u uglovima i na rubovima obrišite ovlaženom krpom ili specijalnom krpom za prozore od materijala sličnog koži koji ima veliku usisnu sposobnost (ili janjećom kožom).

Bez obzira na to jesu li prozori malo ili puno prljavi, sija li sunce ili ne, na ovaj će način biti za nekoliko minuta čisti i bistri. Potrebno je samo malo vježbe da potpuno svladate ovaj novi način čišćenja prozora. Ako želite da vam prozori budu čisti a da ne primijenite suvremeni brisač prozora, učinite ovako: najprije očistite prozore na uobičajeni način. Obrišite malo ovlaženom kožnom krpom površinu prozora potezima odozgo prema dolje. Nikad ne čistite okna uzduž i poprijeko, jer ćete utrošiti nepotrebnu snagu i nećete znati što ste već dovršili. Najbolje je da vanjsko okno čistite samo okomitim potezima, a unutarnje vodoravnim, jer ćete tako vidjeti na prvi pogled koju stranu okna morate naknadno čistiti, ako otkrijete još kakvu mrlju. Važno je da kožna krpa bude za vrijeme čišćenja uvijek čista da ne bude samo vlažna, pa ju je dobro često isprati u bistroj vodi i ižmikati. Pojedine kapljice ili tragove vode uklonit ćete opet krpom za prozore.

Prozorske okvire prat ćete dva puta godišnje, ili češće, zavisi o tome koliko su se zaprljali. Prilikom pranja prozora upotrijebite čvrste ljestve na koje ćete moći položiti kabao i pribor za čišćenje. Nemojte se penjati na nesigurne stolce ili stolove da ne padnete; morate znati da su, prema statističkim pokazateljima o nezgodama u kućanstvu, padovi na prvom mjestu. Vrata čistite jednako kao okvire prozora.

Foto: Photoxpress