Savjeti za česte ljetne tegobe

Djevojka pod suncobranom, Foto: Kletr/Shutterstock

Koliko vam se često dogodilo da vam neka zdravstvena tegoba naruši ljetni odmor? Bolesti koje se pojavljuju za vrijeme ljetovanja uglavnom su neke vrste bolesti putovanja, razni problemi s kožom pod utjecajem jakog sunca, trovanja hranom ili ubodi i ugrizi insekata. O kojem god uzroku da je riječ, naučite kako brzo i učinkovito izliječiti simptome bolesti i spasite svoje ljetovanje.

Jedan od najučestalijih problema je putni proljev. U slučaju putnog proljeva najvažnije je da nadoknadite izgubljenu tekućinu i elektrolite, a savjetujemo vam da na neko vrijeme prijeđete na laganu dijetalnu prehranu. Iako ova bolest uglavnom pogađa manju djecu, nije rijetka pojava ni kod odraslih. Liječničku pomoć potražite kada vam simptomi traju dulje od 24 sata ili kad se pojave znakovi dehidracije.

Bolest putovanja karakteriziraju neugodni simptomi poput mučnine, hladnog znoja i povraćanja. Preporučamo da prije polaska na put izbjegavate obilne obroke i tešku hranu, ali imajte na umu da na put ne biste trebali krenuti praznog želuca. Za vrijeme samog putovanja obavezno provjetravajte prijevozno sredstvo, a ako ste na brodu izađite na palubu udahnuti svježi zrak. Danas postoje razna sredstva koja će vam ublažiti simptome bolesti putovanja, a mogu se kupiti u svim ljekarnama. To su sredstva poput tableta, čepića, flastera ili gume za žvakanje, a dokazano je kako i čaj od đumbira vrlo učinkovito sprječava mučninu.

Imate li simptome kao što su umor, glavobolja, pečenje kože i povišena temperatura, budite sigurni da ste zaradili sunčanicu. Ova se stanja pojavljuju za pretjeranog izlaganja suncu i visokim temperaturama zraka. Za prvu pomoć najbolje je osobu s ovim simptomima smjestiti u lagano klimatiziranu prostoriju i davati joj manje količine hladne vode u više navrata. Najbolja je prevencija da izbjegavate sunce u razdoblju od 11 do 17 sati.

Ako vas opeče meduza, izađite i mora odmah i s kože ostružite ostatke meduze. Zahvaćeno mjesto najbolje je odmah isprati i rashladiti hladnim oblogom. Potražite u ljekarnama pastu ili otopinu magnezijeva sulfata, koji će inaktivirati preostali otrov od meduze. Ako se pojave simptomi poput mučnine, povraćanja, hemoragije ili pojave mjehura, hitno potražite liječničku pomoć.

Na plažama obitavaju mnogi pauci koji vas mogu ugristi. Ugrizi malih pauka izazivaju crvenilo ili bol, svrbež ili lagano peckanje, no njihov je otrov slab i bezopasan. Za ublažavanje nelagode dovoljno je da na mjesto uboda stavite oblog od hladne vode ili leda. Ako ugriz izazove jaču bol, mučninu ili glavobolju, na mjesto ugriza treba nanijeti amonijak, a nakon toga kortizonsku mast.

Autor: M.T.. Foto: Kletr/Shutterstock