Savjeti za buduće mame blizanaca

djeca i lutka

Ako ste jedna od žena koja s velikim iščekivanjem ubrzo očekuje dvije malene pridošlice, onda su ovi savjeti stvoreni za vas. Za vaš lakši život i razvoj vaših beba, donosimo vam korisne savjete koji će vam mnogo pomoći. Dva zametka za vaš organizam su sigurno veliko opterećenje pa nisu isključene mogućnosti da simptomi budu još više izraženiji.

Zato se blizanačka trudnoća smatra rizičnom. Iz tih razloga se buduće majke blizanaca zovu u bolnicu nekoliko tjedana prije porođaja.

Zbog velike mogućnosti da blizanci dođu na svijet prije očekivanog termina, majke dodatno obuzme strah te i veći stres. S tim posljedicama se može javiti da majka nema dovoljno mlijeka za dvije bebe ili su novorođenčad jednostavno preslaba za normalno sisanje. To vas nikako ne smije previše uznemiravati jer su to sasvim normalne pojave u prvom tromjesečju.

Također je bitno stvaranje određene rutine. U tome vam može pomoći i vaš suprug ili netko drugi no bitno je da znate da uvijek možete računati na njih. Bilo kakva pomoć je dobrodošla. Naviknite se na to da će biti puno neprospavanih noći te manjka sna, no sve je to dio razvoja beba i neće trajati zauvijek.

Naučite bebe navikavati da zaspu same kako bi vam kasnije bilo što lakše. Biti će vam puno lakše nego da ih navikavate na stalno nošenje, odnosno nunanje.

Kasnije kada vaši blizanci napune 6 mjeseci, neke stvari će vam postat lakše i jasnije. Mirnije ćete moći sagledati svaku situaciju. To se odnosi na vaše pravilno raspoređivanje energije i živaca.

Prepustite djeci da borave na podu igrajući se igračkama. Tako ćete olakšati njihov samorazvoj, a sebi ćete poštedjeti kralježnicu od preopterećenja prilikom stalnog nošenja.

Kao i svaki roditelj, kroz godinu dana ćete biti svjedoci brojnih nestašluka poput dernjave i otimanja igračaka. Što se međusobne komunikacije tiče, ona slijedi tek nešto kasnije.

Kod hranjenja, kad zubići već malo porastu, pobrinite se za to da vaše bebe hranite istovremeno iz istih tanjurića, naravno ako su zdrave. Time ćete sebi uštedjeti vrijeme, a bebe neće biti nestrpljive dok čekaju svoj red na zalogaj.

Autor: A.B., Foto: Dimj/Shutterstock