Savjeti za bolju plodnost

savjeti za bolju plodnost

Vi i vaš partner ste svjesni kako je došlo vrijeme da dobijete još jednog člana obitelji i znate da je vrijeme za dijete? Spremni ste psihički i fizički, pa je došao trenutak da se više pozabavite plodnim danima. Slijede savjeti za bolju plodnost bez obzira radite li već dugo na djetetu ili ste to nedavno odlučili.

Nažalost u posljednje vrijeme sve je više onih koji imaju problema sa začećem i svakim danom se bilježi sve veći broj parova, koji ne mogu imati dijete bez medicinske pomoći u obliku umjetne oplodnje.

Razlozi su razni, od stresnog načina života do problema bilo od oba partnera ili samo jednog od njih. Prije odlaska kod doktora koji će preporučiti terapiju ovisno o tome radi li se o poteškoćama s jedne i druge strane ili samo jedne, mnogi parovi pokušaju prvo prirodnim putem.

Postoji nekoliko metoda koje su kod mnogih parova dale rezultate, a radi se o nekoliko korisnih savjeta za pomoć kako budućim majkama tako i očevima.

Parovi bi trebali pripaziti na kilažu. To ne znači da se trebaju ustručavati raznih namirnica, ali trebali bi pripaziti da na pretilost jer je dokazano da pretili muškarci mogu imati manju količinu sperme od onih s prosječnom težinom. Kod žena je utvrđeno da sve one koje imaju više kilograma ulaze u skupinu onih koje imaju veću mogućnost spontanih pobačaja, ali i rjeđih ovulacija.

Kako debljina nije dobra za plodnost tako ne pomaže ni mršavost. Žene i muškarci bi trebali voditi računa  da im je kilaža u granicama prosjeka.

Stres je najveći neprijatelj plodnosti i trebalo bi pronaći način kako da ga se što prije oslobodite ili barem smanjite. Jedan od načina je da pronađete aktivnosti koje će vas činiti sretnijima i uz koje ćete zaboraviti na velik broj obaveza.

Žene bi kao i muškarci trebale prestati sa štetnim navikama kao što je pušenje, ali i alkohol. Cigarete kod žena smanjuju proizvodnju jajnih stanica, a kod muškaraca količinu spermija. Alkohol isto nije dobar jer može dovesti do neredovitih ciklusa, pa i ciklusa u kojima će izostati ovulacija.

Potrebno je pripaziti na zdrave životne navike i tako obogatiti prehranu antioksidansima koji će pomoći prilikom rješavanja štetnih tvari iz organizma. Antioksidansa ima najviše u povrću i voću.

Autor: S.Š., Foto: Monkey Business Images/Shutterstock