Savjeti za bolju kupovinu voća i povrća

voće i povrće

Budite sumnjičavi sa “svježom” hranom i ne dajte se zavarati. Proizvod koji kupujete vjerojatno je prošao najmanje tjedan dana branja, prijevoza, pakiranja, tegljenja, prijenosa, raspakiravanja, slaganja na police i preslagivanja. Neke vrste voća i povrća beru se prije no što sazore kako ne bi istrunule prije dospijeća u trgovine ili na tržnice.

Neke od njih tretiraju se plinovima, prolaze pranje, rezanje i pakiranje. Čak i tada mogu stajati u vašem hladnjaku nekoliko dana prije no što ih upotrijebite. Za čitavo to vrijeme gube na okusu i hranjivoj vrijednosti. Kad voće i povrće ima deklaraciju o zemlji podrijetla, može se naslutiti koliko je dugo putovalo – iako se često prevozi zrakoplovima kako bi brže stiglo. No prehrambena se industrija godinama odupirala takvim zahtjevima. Pojedine trgovine znaju navesti odakle dolaze njihovi proizvodi, kako bi kupci mogli sami zaključiti jesu li svježi, no u većini slučajeva to i nije toliko jasno.

Povodite se zdravim razumom. Ako vaš supermarket u veljači ima jagode ili šparoge, možete biti prilično sigurni da su došli iz daleka. Također, provjerite izgled namirnica. Ako je salata mlohava, predugo je stajala. No iako se voće i povrće previše sjaji, to ne znači ujedno i da je svježe. Neki su proizvodi obloženi voskom kako bi se što dulje održali, a taj zdravi sjaj može biti tek površinski. Čak i ako nešto nosi oznaku “domaće”, ne mora biti tako svježe kao što mislite jer je moralo proći pakiranje, putovanje do središnje veletržnice i distribuciju do supermarketa.

Kupujte zamrznuto ako imalo sumnjate u svježinu proizvoda u supermarketu, evo znalačkog savjeta: kojiput je zamrznuto voće i povrće svježije od onoga koje ćete pronaći na odjelu “svježih” proizvoda. To je zato što se voće i povrće bere kad je posve zrelo – i zamrzava se istoga dana. Zamrzavanje donekle mijenja izgled namirnica, no u postupku se gubi vrlo malo hranjivih sastojaka. Štoviše, u mnogim slučajevima, zamrznuto povrće sadrži više vitamina od svježeg povrća koje je predugo stajalo u supermarketu ili u vašoj kuhinji.

U studiji koju su proveli znanstvenici iz istraživačkog odjela tvrtke Unilever (Unilever Research) iz Bedfordshirea, uspoređene su razine vitamina C i ostalih ključnih nutrijenata iz svježega povrća u raznim fazama distribucije i skladištenja, s jednakim povrćem koje je komercijalno zamrznuto i koje je stajalo u zamrzivaču do dvanaest mjeseci. Došli su do rezultata koji su pokazali da je hranjiva vrijednost zamrznutoga graška i brokule bila daleko veća od svježe kupljenog povrća koje je stajalo nekoliko dana.

Sami berite voće i povrće ako ne možete sami uzgajati voće i povrće. Neki uzgajivači nude razne vrste voća i povrća, uključujući jabuke, grah, kruške, buče i sezonsko bobičasto voće, koje ćete manje platiti ako ga sami berete. Tako ćete dobiti najsvježiju moguću hranu, za manje novca nego u supermarketu ili na zelenoj tržnici – a uz to ćete dobiti i priliku za razgibavanje. Potražite oglase u novinama ili natpise uz cestu kojima proizvodači nude svoje proizvode. Usmena preporuka ipak je mnogima najbolja reklama.

Zašto ne biste kupovali voće i povrće od tvrtki koje dostavljaju svježe proizvode? Tako ćete dobiti dobru ponudu mješavine najboljih domaćih proizvoda koje vam obično dostave na kućni prag. A često je i jeftinije od jednakih namirnica u supermarketu. No glavni razlog zašto trebate isprobati takav oblik kupovine jest taj što će proizvodi koje dobijete uistinu biti svježi. U Velikoj Britaniji, na primjer, takav posao vode Abel and Cole , no može se potražiti i druge slične tvrtke na adresi www.localfoodworks.org. Ako ne napravite posebnu narudžbu, vaš će paket možda sadržavati mješavinu onoga što je trenutačno dostupno. Budući da ne možete znati što ćete točno dobiti, takav način kupovine mogao bi vam pomoći da proširite izbor voća i povrća koje inače jedete.

Foto: Ayla87/Freeimages