Savjeti za bolje zdravlje

sretna i zdrava žena
Sretna i zdrava žena, Foto: Grekov's/Shutterstock

Svaki će vam liječnik reći da je koža naš najveći organ. Iako je često potpuno zaboravljamo, ona je tu i potrebna joj je posebna njega. Neke informacije ne možete naći u časopisima, na televiziji ili čuti od svojih prijateljica, a kad ih i čujete teško je znati jesu li uistinu točne. Mi vam donosimo nekoliko mitova o zdravlju kako biste što lakše znale prednosti, ali i mane vlastite njege kože.

Često mislimo da kožu trebamo tretirati kremama za sunčanje samo tijekom ljetnih mjeseci. To nikako nije istina jer je koža osjetljiva cijele godine, bez obzira na godišnje doba. Točna je činjenica da je ljeti sunce jače, ali nije nimalo štetnije nego zimi. Imate li osjetljiviju, svjetliju kožu, treba vam veći zaštitni faktor. Sunčane zrake štetne su za kožu, znaju uzrokovati karcinome, alergijske reakcije, crvenilo.

Prije ili nakon odlaska na ljetovanje, naročito u toplije mediteranske krajeve, trebali biste posjetiti dermatologa. Naime, on bi vam trebao provjeriti madeže i ustanoviti jesu li opasni. UV zrake mogu loše utjecati na madeže, posebno one istaknute. Osim sunca, postoji mogućnost da se negdje porežete i tako ozlijedite. Većina madeža je bezopasna i ne biste trebali imati strah od sunčanja zbog njih, ali neki znaju biti opasniji. Osobe svjetlije puti sklonije su dobivanju madeža te ih imaju mnogo više.

Da biste sačuvale svoje zdravlje, obavezni su redoviti medicinski pregledi. Mamografija, ultrazvuk, papa test, sve su to provjere koje barem jednom godišnje trebate obaviti. Takve pretrage znaju biti uistinu skupe, ali su potrebne i o njima ne ovisi samo vaše zdravlje, već život. Gotovo svaka bolest može se izliječiti, ali samo ako se otkrije na vrijeme. Znate kako se kaže: bolje spriječiti, nego liječiti!

Autor: D.Š.  Foto: Grekov’s/Shutterstock