Savjeti za bolje kuhanje

tjestenina

Namirnice koje sadrže ugljikohidrate s lakoćom ćete pripremiti za jelo ako isprobate ove savjete. Ako sami pečete kruh, prekrijte tijesto s malo zamašćenom plastičnom vrećicom koja će zadržati toplinu i tako pospješiti brže dizanje tijesta, a korica se neće stvoriti.

Dok pečete domaći kruh, u trenutku kada izvana postane čvrst i napola pečen, premažite ga slanom vodom kako biste dobili fina hrskavu koricu.

Kažu da kruh dulje ostaje svjež ako u kutiji za kruh držite opran i osušen krumpir. Od starog kruha možete napraviti krušne mrvice, narežite na kriške, sušite u pećnici na temperaturi od 100 Celzijevih stupnjeva desetak minuta, nakon toga razlomite kriške na manje komadiće, to stavite u platnenu vrećicu i zdrobite valjkom za tijesto.

Kavijar trebate poslužiti na hladnom tostu. Ako ga stavite na prepečenu krišku kruha,  samo će se istopit i postati rijedak. Stavite li nekoliko kapi limunovog soka u vodu gdje kuhate rižu, ona će zadržati bijelu boju.

Zagorjelu rižu koja se zalijepila na dno posude, možete spasiti tako da je prebacite u drugu posudu i na vrh stavite koricu svježeg kruha jer će on izvući iz riže neugodan miris.

Da bi bam riža bila ukusnija, pripremite juhu iz vrećice prema uputama i stavite juhu u vodu gdje kuhate rižu. Ne samo što će temeljac začiniti rižu nego će joj dati boju i dodati povrće! A možete samo dodati i kocku goveđe ili kokošje juhe i riža će biti odlična.

U posoljenu vodu gdje kuhate tjesteninu dodajte žličicu ulja ili komadić maslaca kako tjestenina ne bi postala ljepljiva i tako vam voda neće iskipiti. Oni koji ne žele masnoće u hrani mogu, čim se tjestenina skuha, dodati žličicu hladne vode u posudu gdje se kuhala i nakon toga iscijediti.

Domaća tjestenina iziskuje mnogo strpljenja i vještine, dok je svježa kupovna tjestenina (koja također ima prilično izrazito žutu boju) skuplja od sušene. Ako želite impresionirati svoje goste, poslužite se malom prijevarom u kojoj se kuha sušena tjestenina dodajte dvije kapi žute boje za hranu. :)

Autor: S. G., Foto: Maxim Godkin/Shutterstock