Savjeti za blistav osmijeh

blistav osmijeh

Zdravlje zubi je jedan od bitnijih čimbenika za zdravlje organizma. Osim zdravlja organizma lijepi i zdravi zubi jako utječu i na lijep izgled osobe, a kako bi imali bijeli i blistavi osmijeh u nastavku vam donosimo nekoliko trikova.

Četkica za zube je vrlo bitna za održavanje higijene zubiju, a trebala bi imati što manju i okrugliju glavu, a dlačice bi trebale biti od umjetnih vlakana. Tvrdoća četkice je jednako tako važna, a tvrda četkica nije dobar izbor. Tvrda četkica ima predebele dlačice koje koje ne uspijevaju doprijeti između zuba i desni, a ne mogu niti efikasno ukloniti zubne naslage, zbog čega može doći do upale desni.

Kako bi poboljšali oralnu higijenu, najbolje je da koristite električnu četkicu za zube. Čekinje električne četkice trebaju biti zaobljene, jer lakše klize po površini zuba i lakše prodiru do teže pristupačnih mjesta. Četkicu bi trebali mijenjati svaki 3 mjeseca.

Obavezno zube morate čistiti sa zubnim koncem, čija debljina konca najviše odgovara širi između prostora koji imate među zubima. Kako bi imali što bolju kontrolu nad koncem za vrijeme čišćenja, najbolje je da konac bude što kraći.

Na sredini i korijenu jezika se stvaraju bakterije koje proizvode sumpor. Ako ih ne uklonite na vrijeme, mogle bi se početi razmnožavati, što uzrokuje neugodan zadah iz usta i pritom imati bijeli jezik.

Bakterije sa jezika uklonite strugačem za jezik, koji prilikom upotrebe neće izazvati nagon na povraćanje. Strugač je najbolje upotrijebiti tako da nježno povlačite strugač od zadnjeg dijela jezika prema naprijed. Priječite tako dva puta, pa usta isperite vodom.

Pastu za zube nemojte smatrati glavnim sredstvom za održavanje higijene usta, jer je ona samo pomoćno sredstvo. Higijenu zuba i usta možete održati i bez paste za zube, ali nikako bez četkice za zube i bez zubnog konca.

Vodicom za ispiranje usta ne možete ukloniti naslage na zubima, ali možete dezinficirati usnu šupljinu. Vodica za ispiranje usta će spriječiti razmožavanje bakterija u usnoj šupljini, kao i upalu desni.

Autor: A.Z., Foto: Valeriy Velikov/Shutterstock