Savjeti vrhunskih kuhara kako hranu s roštilja učiniti još ukusnijom

Meso s roštilja

Vrhunsko roštiljanje

Mnogi ljudi ne iskoriste sve mogućnosti svojih roštilja, a restorani i vrhunski kuhari nevoljko otkrivaju svoje tajne. Roštiljanje se ne sastoji samo od nabacivanja mesa na rešetku i nastojanja da ne izgori – ima tu još dosta toga. Najbolji kuhari dobro iskoriste razlike u temperaturi plohe za pečenje. Da bi se dobio savršen odrezak, najprije ga zapeku na najtoplijem dijelu roštilja, zatim ga premjeste na dio umjerene temperature kako bi se okusi u mesu u potpunosti razvili. Također upotrebljavaju različite vrste ugljena za osebujne okuse koje daju hrani. Hrastov ugljen, na primjer, hrani daje miris dima, što je najbolje za povrće i meso.

Dodajte maslac

Zašto odresci koje pečete kod kuće na roštilju nikada nisu toliko ukusni kao kad ih pripremaju profesionalci ? Evo jednostavna savjeta profesionalnoga kuhara kako postići te neuhvatljive okuse i strukturu mesa. Čim odrezak bude pečen prema vašem ukusu, sklonite ga s roštilja. Zatim uzmite žličicu maslaca, premažite njime odrezak i ostavite neka se rastopi. Meso će biti posebno sočno i ukusno.

Obogatite roštilj aromatičnim biljem

Prije pečenja, na vruć ugljen pospite šaku ili dvije svježeg ili suhog začinskoga bilja, na primjer ružmarina, mravinca ili estragona. Od mirisa će vam rasti zazubice, a hrana će biti predivna okusa.

Jednostavno okretanje ražnjića

Drveni su ražnjići trebali poslužiti ako ste ih najprije natopili u vodi. No čini se kako ih nikakvo namakanje nije moglo spriječiti da se zapale. Metalni ražnjići bili su pravi napredak – sve dok ih niste trebali okrenuti. Tada bi se svaki put kad biste podignuli ražnjić da ga okrenete, i hrana okrenula zajedno s njim. Plosnati ražnjići bili su korak naprijed – držali su hranu na mjestu – no luk, paprika i, posebice, gljive često bi se raspolovili kad biste ih pokušali nabiti na ražnjić. Rješenje za sve te probleme leži u upotrebi košarica za ražnjiće, a možete ih nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama kuhinjske opreme. Te domišljate napravice sastoje se od izduljene žičane kutije s poklopcem i dugim drškom. U njih složite sastojke za ražnjiće, zaklopite ih kako bi hrana ostala na svome mjestu i zatim ih složite na vruć roštilj.

Uništite bakterije

Bakterije koje uzrokuju trovanje hranom obožavaju roštilje jer im sva nedovoljno pečena hrana pruža savršenu priliku za razmnožavanje i pričinjanje štete. Uz malo brižnosti i pozornosti, držat ćete ih podalje od svojega roštilja. Prije no što počnete peći, pobrinite se da roštilj bude stvarno vruć. Ugljen je spreman kad se užari, a površina mu je ravnomjerno prekrivena blijedosivim pepelom. Za to je potrebno oko 30 minuta. Sirovu hranu ne ostavljajte na suncu. Iznesite je iz kuhinje tek kad roštilj bude spreman za pečenje. Zamrznuta hrana mora se najprije posve otopiti prije no što je stavite na roštilj. Nikad nemojte pasti u iskušenje ubrzati roštiljanje. Pobrinite se da sva riba i meso – pogotovo piletina – budu dobro pečeni. Nemojte stavljati piletinu na najvrući dio roštilja jer će izvana pocrnjeti, dok će u sredini ostati sirova. Da biste provjerili je li piletina dovoljno pečena, u najdeblji dio mesa zabodite metalni ražnjić – sokovi koji iscure trebali bi biti bistri i bez traga krvi. Sirovu i pečenu hranu držite u odvojenim posudama. Trebali biste upotrebljavati i zaseban pribor, jedan za sirovu hranu i jedan za pečenu. Marinadu koja je bila u dodiru sa sirovim mesom nikad nemojte ostavljati. Bacite je i posudu dobro operite prije ponovne upotrebe.

Foto: dovgan/Shutterstock