Savjeti u slučaju gubitka vozačke u RH

žena u autu

Svaka osoba kada položi vozački ispit dužna je podnijeti zahtjev kako bi dobila valjani dokument ili ispravu s kojom dokazuje da smije voziti. Zahtjev za izdavanjem vozačke dozvole podnosi se u nadležnoj policijskoj postaji ili upravi.

Zahtjev mora ispisati nadležna osoba koja radi u policijskoj upravi, a podnositelj zahtjeva mora na kraju potpisati obrazac kako bi potvrdio točnost navedenih podataka. U skladu sa zakonom podnositelj mora priložiti nekoliko dokumenata.

Vozačku dozvolu ne može dobiti bez lječničkog uvjerenja koje ne smije biti starije od 6 mjeseci, uplaćene državne biljege u iznosu od 35 kn, uplatu od 151 kn za redovan postupak ili 200 kn ako se radi o hitnom postupku, dokaz o identitetu te isprave s kojima dokazuje da ima prebivalište u Republici Hrvatskoj ili da se ovdje školuje barem 6 mjeseci. Ne treba zaboraviti ne fotografiju čija dimenzija mora biti 30×35 mm.

Kao i kod svih važnih dokumenata kao što su putovnica i osobna karta tako i s vozačkom dozvolom treba biti oprezan. Ukoliko dođe do njenog gubitka važno je da odmah djelujete kako ne bi bili zakonski sankcionirani.

Nestanak vozačke se odmah prijavljuje nadležnoj policijskoj stanici na čijem ste ju području izgubili. Potrebno je podnijeti zahtjev u policijskoj postaji, obrazac ispisuje nadležni službenik, a vi na kraju stavljate potpis kako bi se potvrdila točnost podataka koji se nalaze na zahtjevu.

Podnositelj zahtjeva mora priložiti nekoliko dokumenata kao što je potvrda o idnetitetu i dokaz da imate prebivalište u Republici Hrvatskoj ili da se ovdje školujete barem 6 mjeseci.

Potrebno je priložiti 50 kn biljega i dokaz o uplati na iznos od 151 kn ako se radi o redovnom postupku. Ukoliko je postupak hitan tada je potrebno priložiti uplatu na iznos od 200 kn. Uplata ide preko uplatnice koja se može podići u policijskoj postaji bilo preko internet bankarstva ili opće uplatnice.

Ako je podnositelj u roku dvije godine podnio zahtjev za izdavanjem elektroničke vozačke dozvole nije potrebno priložiti novu fotografiju, osim ako nije došlo do veće promjene izgleda. Vozač je dužan ukoliko pronađe vozačku dozvolu to odmah prijaviti nadležnoj policijskoj postaji.

Foto: InfinityPhoto/Shutterstock