Savjeti u slučaju gubitka putovnice

uzrujana žena

Pored osobne iskaznice koja se smatra važnim dokumentom na temelju kojeg svaka osoba može dokazati svoje ime, spol, prebivalište i državljanstvo, ne treba zaboraviti i na putovnicu. Radi se o putnoj ispravi koja vrijedi za putovanje u inozemstvo.

Putovnica vam je karta za slobodan prolaz preko granice osim ako između pojedinih zemalja nije došlo do bilateralnog dogovora za prelazak preko granice samo uz pomoć osobne iskaznice.

Postoji nekoliko putovnica ili putnih isprava, a to su diplomatska putovnica, putni list, službena putovnica i zajednička putovnica. Pojedine države imaju pravilo po kojem maloljetnici imaju posene putne isprave, a nazivaju se dječjim putovnicama. U Republici Hrvatskoj se osobama ispod 21 godinu izdaje svakih 5 godina, a iznad 21 godine života putovnica se mora vaditi svakih 10 godina.

Što kada dođe do gubitka putovnice? Putna isprava kao vrijedan dokument zahtijeva postupanje bez odlaganja ukoliko dođe do njenog gubitka. To znači da je svaki građanin dužan prijaviti njezin gubitak kao i pronalaženje.

Gubitak, ali i pronalazak putne isprave moraju se prijaviti u nadležnoj policijskoj postaji i to ako je putovnica izgubljena unutar granica Hrvatske. Ako je do gubitka došlo izvan granice, svaka osoba je nestanak dužna prijaviti u konzularnom uredu Republike Hrvatske ili kod najbliže diplomatske misije.

Nakon što je prijavljen gubitak putna isprava se istog trena proglašava nevažećom, a rješenje o poništenju određene isprave donosi se u “Narodnim novinama” na trošak osobe koja je podnijela zahtjev. Kada je obavljena potrebna procedura građanin mora podnijeti zahtjev za izdavanjem nove putovnice.

Foto: Maridav/Shutterstock