Savjeti kako riješiti problem sa spavanjem

nesanica

Već se neko vrijeme budite neispavani i nervozni, a sve zbog toga jer niste mogli spavati. Umjesto da sanjate i opuštate se prije početka novog radnog dana, vi ste uznemireni jer vam san ne dolazi na oči. Dobro je što postoje metode koje će vam pomoći da lakše zaspete.

Brojna istraživanja su pokazala da žene imaju više problema s nespavanjem nego muškarci, a dokazano je i kako postoji uska veza između dobivanja kilograma i nespavanja. Stručnjaci su došli do zaključka kako neispavanost dovodi do povećane razine stresa koji je povezan s hormonskim oblikom reakcija, a koje dovode do debljanja.

Pored toga što nespavanje može utjecati na vitku liniju, ono može rezultirati i ozbiljnim zdravstvenim tegobama poput dijabetesa, visokog tlaka i problema s koncentracijom i pamćenjem. Razlozi nesanice su razni i ovise od osobe do osobe.

Problem nespavanja može proizaći i iz psihičkih smetnji. Poznato je da osobe koje nešto muči i imaju problema, su sve one osobe koje ne mogu spavati. Psihički ili fizički razlozi, svi ti ljudi trebaju pomoć kako bi što prije mogli zaspati bez pomoći tableta.

Postoji akutna i kronična nesanica. Ako ste primijetili da ne možete spavati tri noći za redom svakog tjedna i tako mjesec dana, vi imate kronični oblik nesanice, a ako vam se dogodi da nekoliko noći ne možete spavati, tada je u pitanju akutna nesanica.

Pomoći si možete na razne načine, a stručnjaci preporučuju da riješite sve ono što vas okružuje i da si pokušate pomoći na taj način. Pobrinite se da soba u kojoj spavate bude zamračena bez da u njoj gori svjetlo ili televizija. Umjesto gledanja televizije radije se opustite uz neku dobru knjigu.

Stres je i ovdje faktor koji može utjecati na vaše spavanje. Bilo bi dobro kada bi se mogli opustiti, jer sve dok se ne uspijete opustiti tijelo će proizvoditi hormon stresa koji će vas držati u stanju budnosti umjesto da spavate. Pripazite na prehranu i nastojte za večeru imati lagane obroke.

Autor: S.Š., Foto: Elena Elisseeva/Shutterstock