Savjeti kako da smanjite račun za grijanje

ušteda grijanja
Ušteda na grijanju, Foto: ChrisO20/Shutterstock

Bilo da vaš dom grijete na kruta goriva, lož ulje ili plin, velika količina energije se gubi. Danas takve stvari morate uzeti u obzir pogotovo, jer se jako puno priča o zaštiti okoliša i jačanju svijesti onih koji o tome ne vode previše računa. Slijedi 11 savjeta kako spriječiti taj gubitak i smanjiti račun za grijanje.

1. Izolacija

Izolirajte podrum, garažu, tavan. Stavite izolaciju iznad ne-grijanih mjesta u kući. To bi značilo da ukoliko u podrumu ne grijete, stavite izolaciju na strop podruma, te tako zadržite toplinu vaših podova. Na tavanu, izolirajte prostore koji imaju direktnu vezu sa vanjskim zrakom.

2. Još izolacije

Izolirajte stare bojlere za vodu i cijevi za vruću vodu. Kako vruća voda teče kroz neizolirane cijevi, hladi se. Izolacijom cijevi za vruću vodu i grijanje možete uštedjeti i do 150 kn godišnje.

3. Ne pretjerujte

Držite temperaturu tople vode ispod 55 stupnjeva. Ionako ne možete prati suđe u tako vrućoj vodi.

4. Smanjite temperaturu na termostatu

Ako smanjite temperaturu na termostatu za samo jedan stupanj, uštedjet ćete 10% energije. Ovo vrijedi i ljeti za klima uređaje.

5. Ugradite programabilni termostat

Uz pomoć programabilnog termostata, možete vrlo lako kontrolirati temperaturu u kući kad vas nema. Zašto trošiti energiju na praznu kuću?

6. Iskoristite prirodne izvore

Tijekom dana ostavite zajese i žaluzine na prozorima otvorene, tako da sunce može grijati vaš dom kroz stakla. Koristite i dok radite više prirodnog svjetla.

7. Zatvorite prozore tijekom noći

Ukoliko imate škure, zatvorite i njih. Tako ćete zadržati toplinu unutra preko noći.

8. Zabrtvite prozore

Ukoliko vam je stolarija dotrajala, hladan zrak može ulaziti u vaš topli dom. Zamijenite prozore ili reparirajte stare.

9. Zabrtvite vrata

Ako osjećate da propuh vuče kroz zatvorena vrata, zabrtvite ih sa ljepljivom trakom za izolaciju. Investicija od nekoliko kuna, a na računu ćete primijetiti razliku.

10. Koristite ovlaživač zraka

Tijekom sezone grijanja, zrak je vrlo suh. Ukoliko koristitite ovlaživač zraka, temperature u kući će se činiti više.

11. Ventilator na stropu

Ukoliko imate ventilator na stropu, uključite ga povremeno. On će gurati topli zrak dolje i kuća će vam se činiti toplija. Ukoliko se odlučite za samo neke od ovdje spomenutih savjeta, računi za grijanje će vam se smanjiti, a vi ćete se ugodnije osjećati.

Izvor: portal Grad Čakovec  Foto: ChrisO20/Shutterstock