Satovi kao modni detalj

ručni satovi
Ručni satovi, Foto:dean bertoncelj/Shutterstock

Vrijeme kada smo se orijentirali prema zvijezdama, mjesecu i izmjeni dana i noći daleko je iza nas. “Vrijeme ne čeka nikoga”, tako popularni prvi stih grupe Hurts sve govori. Istina je, stoga kada će već tako i tako proteći kraj nas nema razloga da od njegovog mjerenja ne načinimo pravu malu igru i sprave kojima ga mjerimo modnim artefaktima u koje ćemo se zaljubiti.

Priča o tome kada je izumljen prvi mehanički sat pomalo je mutna i nejasna, ali 16. st je već napravilo velik skok od štapa zabijenog u zemlju. Tada je izumljen prvi sat koji se može prenositi. Mali satovi sa lancem nosili su se u džepovima i bili su vrlo skupi pa su se često prenosili s generacije na generaciju.

Vojnicima u Drugom svijetskom ratu ovo je bilo nepraktično i zaključuju da je sat koji se nalazi na zapešću mnogo korisniji. Odjednom dolazi do eksplozije potražnje za ručnim satovima. Iako je već dugo vremena prisutan mehanički sat, 1972. donijela je promjenu u obliku ručnog sata koji je sastavljen sasvim od elektroničkih komponenata.

No danas satovi nisu samo puki mjerači vremena. Postali su elegantni i estetski visoko ispolirani jer ga žene nose i kao praktičnu stvar i kao modni dodatak koji, eto slučajno, omogućuje da ne zakasne u školu, na predavanje ili po dijete u vrtić.

Pitate se kakav sat bi bilo najbolje odabrati? Prvenstveno je potrebno razmisliti koliko često ćete ga nositi i radi li se o predmetu koji će biti vaš suputnik svakodnevno ili ćete ga nositi samo u posebnim prilikama. Ako će biti dio vašeg svakodnevnog modnog repertoara tada birajte nešto neutralnije satove. Crni, bijeli, bež ili smeđi ili pak onaj boje zlata ili srebra odličan su odabir. Nemojte žaliti novca za kvalitetan sat jer ovdje cijena doista igra kvalitetu.

Ne radi se o tome da će jeftiniji sat biti manje točan, već će onaj skuplji biti načinjen od kvalitetnijih sirovina i otporniji na oštećenja. Jednako tako kod satova koji su modni hir poput onih u neonskim bojama izdvojite manje novca nego kod onih bezvremenskih koje ćete moći nositi godinama.

Odlično bi bilo posjedovati jedan od plemenitih metala koji je više kao komad nakita. Recimo decentni sat sa srebrnim ringovima, na kojem se možda nalazi i nekoliko privjesaka. No za ozbiljnije žene preporučamo uvijek poželjnu klasiku, kvalitetan sat sa kožnim remenom. Oblik ostavljamo vama na izbor. Same najbolje možete procjeniti što bi se najbolje uklopilo u vaš odjevni stil. Zagospodarite svojim vremenaom uz ovaj praktičan i šik modni dodatak. Tik-tak, vrijeme istječe. Jeste li krenule već po svoj?

 Autor: L.K.  Foto:dean bertoncelj/Shutterstock