Samobor i samoborske kremšnite

pogled na trg u samoboru
Pogled na trg u Samoboru, Foto: Epepe/Wikimedia

Grad Samobor se smjestio samo 5 km od granice sa Slovenijom, na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. Pretpostavlja se da su se prvi stanovnici na ovom području doselili oko 5.000. godina prije Krista. Postoje neki nalazi koji datiraju iz dalje povijesti, ali se pomoću njih ne može točno utvrditi jesu li na tom mjestu ljudi izgradili naselje.

Već se iz razdoblja između 3. i 1. stoljeća prije Krista, na području Okića nalaze srebrni novčići, još nazvani i “Samoborci”, a pretpostavka je da se u blizini nalazila i kovnica takvog novca.

13. stoljeće je značajno za Samobor, budući da je 1242. godine Bela IV gradu darovao povelju “slobodnog kraljevskog trgovišta”.

Grad je dobio određeni stupanj autonomije, a stanovnici su sami birali svog načelnika.Utvrdom, poznatijom pod imenom Stari grad Samobor, upravljali su okićki vlasteli.

U 17. stoljeću, sudskim postupkom, građani Samobora oduzimaju vlastelima Stari grad.Stari grad Samobor je dio grada koji obavezno treba posjetiti. Danas su očuvane samo vanjske zidine i kula.

Turistička zajednica grada Samobora otkupila je područje Starog grada pa on postaje glavna turistička odrednica.Do centra grada možete prošetati uređenim šetalištem, a za 15-ak minuta ste na glavnom gradskom trgu.

Trg kralja Tomislava je upravni i kulturni centar grada. U prošlosti su se ovdje održavali sajmovi, crkvene svećanosti i ostali skupovi.Sve zgrade koje se nalaze na ili oko trga su zaštićeni spomenici kulture.

Osim navedenih, u Samoboru valja posjetiti i Samoborski muzej, Livadićeve dvore iz 17. stoljeća, rekreacijski centar Vugrinščak i ostale znamenitosti.

Samobor je prepun malih restorana, zalogajnica i slastičarni. Ove zadnje nemojte zaobići. Posjet Samoboru nije potpun ukoliko si dan niste zasladili samoborskim kremšnitama.

Ocem samoborskih kremšnita se smatra slastičar Đuro Lukačić, koji je zanat izučio u slastičarnici brata Marka.

Nakon Drugog svjetskog rata, Lukačić se usavršava po mnogim ugostiteljskim objektima u okolici. Svojim znanjem i iskustvom stvara neponovljivi recept za kremasti kolač, kremšnitu.

Nakon kremšnita zaputite se na lagano planinarenje Žumberačkim gorjem, razgledajte jamu Jazovku u koju je 1943. godine bačeno 250 hrvatskih vojnika.

Na području Žumberka tijekom godine organiziraju se razni tečajevi i edukacije, od vezanja, tkanja i krojenja. Vjerujemo kako će svatko u Samoboru i okolici pronaći ponešto zanimljivo za sebe.

Autor: M.T. Foto: Epepe/Wikimedia