Rovinj – najslikovitiji grad na Jadranu

rovinj

Ovaj istarski biser je izrazito staro naselje, a u ranom srednjem vijeku se nazivao: Ruvigno, Ruino, Ruginio i Revigno. Brojni nalazi ladanjskih imanja (ville rustice) svjedoče o naseljavanju grada Rovinja. Između VI. i X. stoljeća su se mnogi stanovnici sklonili u ovaj gradić te je tako maleno mjesto postalo srednjovjekovni istarski grad.

Ovaj se grad može pohvaliti sa dobro očuvanom urbanom jezgrom koja se izgrađivala kroz mnoga stoljeća. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Rovinj je ostao pošteđen razaranja te je jedinstvenost grada ostala u potpunosti sačuvana. Usku jezgru čine zgrade nepravilnih oblika i uske uličice koje su u današnje vrijeme prepune malih interesantnih trgovinica sa istarskim suvenirima.

Obzirom da se u vrijeme baroknog razdoblja puno gradilo, kao najistaknutija građevina ističe se crkva svete Eufemije na samom vrhu brežuljka. Crkva je velikih dimenzija, a kako bi se uspjela izgraditi u toj veličini bilo je potrebno srušiti ukupno tri crkve, a to su: crkva svetog Jurja, svete Uršule i svetog Mihovila. Velika crkva se gradila od 1728. do 1736. godine prema nacrtima mletačkog arhitekta Giovannija Dozzija.

Osim što je Rovinj prepun povijesnih građevina idealno je mjesto za ljetovanje. Dobrodošle su obitelji sa djecom, mladi parovi no isto tako i pustolovi željni istraživanja cijele Istre. Tu su se smjestili mnogi hotelski kompleksi, a izdvojili bi novootvoreni hotel Lone sa 5 zvjezdica. Uz besprijekoran spoj ljepote, stila i kulturne baštine, predstavlja cjelogodišnju destinaciju za odmor i poslovna putovanja.

Uz Poreč i Vrsar, Rovinj spada među najjače turističke centre Istre. Najbrojniji gosti grada Rovinja su Nijemci, Talijani, Austrijanci i Nizozemci.

Ono što možete posjetiti dok boravite u Rovinju su:

  • Zavičajni muzej grada Rovinja
  • Centar za povijesna istraživanja, Rovinj / Centro di ricerche storiche – Rovigno
  • Eko muzej “Kuća o batani” / “Casa della batana”
  • Kazalište “Gandusio”
  • Muzej obitelji Hütterott

U ovom ćete gradu osjetiti pravi duh cijele Istre, vidjeti kako žive njegovi stanovnici i kušati tradicionalnu istarsku kuhinju u restoranima koji su smješteni duž cijele rive. Preporučamo i opuštanje uz čašu ukusnog koktela u kafiću  San Valentino koji je smješten na prelijepim rovinjskim stijenama.

Foto: OPIS Zagreb/Shutterstock