Rok trajanja šminke

stara sminka

Vjerojatno svaka žena koja kupuje šminku, nerado baca staru šminku dok torbicu puni novom. No, ne čuvajte staru šminku jer ona ima svoj rok trajanja i treba ju na vrijeme baciti. Koristite li šminku kojoj je istekao rok trajanja, može vam oštetiti kosu i dovesti do raznih infekcija.

Često na kutijama od šminke piše rok trajanja, a njih najprije bacimo pa zaboravimo pogledati do kad nam određena šminka traje, postoje neki korisni savjeti koji će vam pomoći da li je šminka dala svoje.

Tekuće pudere je potrebno češće mijenjati od pudera u prahu, no oni se češće i koriste pa brzo nestanu. Tekući puder traje kraće jer ima vodu u sebi, stoga ako ne znate do kada vam traje puder, a u sastavu ima vodu, nakon godinu dana biste ga trebali zamijeniti.

Puderi koji su na bazi ulja, traju nešto dulje, ali ih isto ne biste trebali koristiti dulje od godinu i pol dana. Puder će promijeniti miris ili boju kada mu istekne rok trajanja pa ga prestanite koristiti ako to primijetite i kupite novi.

Maskare imaju najkraći vijek trajanja pa ako ne koristite svaki dan maskaru, bolje je kupovati one jeftinije jer ćete ih ionako morati zamijeniti nakon 3-4 mjeseca, a možda i prije ako ste osjetili da je promijenila miris. Ovo je proizvod koji nanosimo na osjetljivo područje očiju pa vodite računa o tome da ne stavljate pokvarenu maskaru

Tuš za oči isto nikako ne biste trebali koristiti nakon što mu istekne rok trajanja. Na pokvarenom tušu se mogu vidjeti grudice ili se tuš zgusne i posuši. Rok trajanja tušu možete produljiti ako ga oštrite redovito i odmah nakon korištenja zatvarate.

Imate li u torbici hrpu napola korištenih ruževa za usne? Oni traju oko godinu dana no ako je i prije promijenio miris i strukturu, bacite ga.

Autor: S. G., Foto: Africa Studio/Shutterstock