Rogoznica, mjesto zanimljivih sadržaja

jezero zmajevo oko
Jezero Zmajevo oko, Foto: Ante Perkovic/Wikimedia

Općina Rogoznica smještena je u najjužnijem dijelu Šibensko-kninske županije, 34 km od grada Šibenika. Sastoji se od kopnenog dijela nekad poznatog pod nazivom Kopača, i otočića Kopara, koji su spojeni umjetnim nasipom u jednu cjelinu. Kopneni dio je bio naseljen još 1390. godine, a 1518. tadašnje stanovništvo seli na otočić pred najezdom Turaka.

Najstariji povijesni spomenik je crkva sv. Ivana Trogirskog, podignuta 1324. godine na rtu Ploče. U uvali Ložnice, u starom selu, sagrađena je i crkvica sv. Nikole. Župna crkva, iz 1615. godine, obnovljena je i dograđena u 19. stoljeću.

Jedan od najznačajnijih trenutaka ovog mjesta vezan je za noviju povijest. U mjestu Zečevo dobrovoljci domovinskog rata, braneći Šibenik, srušili su 2 vojna zrakoplova srpske vojske i uzviknuli: “Obadva, obadva! Oba su pala!” Taj bojni uzvik vrlo je brzo obišao cijeli svijet i postao jednim od upečatljivijih događaja u Domovinskom ratu.

Ovo lijepo ribarsko mjesto ima prirodno zaštićenu luku, dubokog gaza, koja je oduvijek pružala sigurno sidrište svakom nautičaru. Gusta borova šuma, duga šetnica uz more, lijepe plaže, otočići i uvale te Zmajevo jezero u krškom kamenjaru, privlače danas osim nautičara i mnogobrojne druge turiste.

U bogatoj ponudi brojnih restorana može se naći svježa riba dok se od specijaliteta posebno izdvaja rogoznički brudet. Smještaj je moguć u apartmanima koji se nalaze u uvalama Kanica, Stivančica, Mezaroca, Ljojljinica, Kalebova Luka i mjestima kao što su Ražanj i Stupin Čeline.

Ukoliko se odlučite posjetiti Rogoznicu, nikako ne smijete propustiti jezero Zmajevo oko. Radi se o malom jezeru usječenom u stijene koje oduvijek zbunjuje sve one koji ga odluče vidjeti, a pogotvo ronioce i znanstvenike.

Velike je dubine, a s morem je povezano špiljom koja je golema i dublja od samog jezera. Svakih par godina, ovo jezero se “budi”. Naime, sav životinjski i biljni svijet napusti jezero, a površina mu se zamuti. Neki zaljubljenici u SF vjeruju da se na dnu jezera ne nalazi meteor već svemirska letjelica.

Foto: Ante Perkovic/Wikimedia