Rješenje za prekomjerno znojenje

hlađenje ventilatorom

Obukli ste omiljenu majicu i spremni ste za izlazak? Odjednom ste se sjetili kako se upravo na toj majici najviše primjećuju neugodne mrlje od znoja koje nikako ne možete sakriti? Vi ste jedna od onih osoba koja ima problema s prekomjernim znojenjem, ali utjeha je što postoje načini kako riješiti ovaj problem.

Sigurno niste jedini koji se mučite s pretjeranim znojenjem bez obzira bilo ljeto, proljeće i zima. Pogrešno je razmišljanje kako do ovog problema dolazi samo tijekom ljeta, a zbog kojeg ste često osjećali anksioznost jer se niste mogli opustiti budući da ste bili svjesni kako svako podizanje ruke može dovesti do neugode.

Zašto dolazi do prevelikog znojenja? Ovakvo se stanje obično povezuje s hiperaktivnošću štitnjače (ako još niste kontrolirajte se kod liječnika) te kao nuspojava određenih lijekova ili zbog trenutnog emocionalnog stanja.

Iako uzroci obično nisu povezani s bolestima bilo bi dobro otići liječniku ukoliko se noćna znojenja pojave bez određenog razloga i ako zbog toga ne možete funkcionirati po danu.

Pretjerano znojenje se može ublažiti u tolikoj mjeri da se više nećete osjećati toliko sputani dok pokušavate ostaviti najbolji dojam na poslovnom sastanku ili na druženju s prijateljima ili još bolje na prvom spoju.

Pokušajte s odjećom od materijala kao što je pamuk, lan ili vuna jer imaju veliku moć upijanja i za razliku od materijala kao što je poliester, nakon nošenja takve odjeće ne dolazi do neugodnog mirisa bez obzira na antiperspirant.

Dokazano je kako pojedine namirnice doprinose znojenju i zbog toga bi bilo dobro informirati se koja je to hrana zbog koje se često dovodite u neugodne situacije. Izbjegavajte pretjerano začinjenu, ljutu i masnu hranu, a nećete pogriješiti ni ako smanjite ili se u potpunosti odreknete alkoholnih pića i napitaka u kojima ima kofeina.

Umjesto kofeina i alkohola počastite se ponekad ljekovitim čajem od žalfije jer pomaže smanjiti znojenje. Dajte si vremena jer rezultati ne mogu odmah biti vidljivi, važno je biti strpljiv jer će rezultati biti i više nego obećavajući. Promijenite životne navike i zaboravite na problem koji vas je dosad mučio i zbog kojeg se skoro nikada niste mogli opustiti.

Autor: S.Š., Foto: dean bertoncelj/Shutterstock