Rješavanje sporova arbitražom

rjesavanje sporova

Sporovi građanskog suda oko sporazuma i ugovora mogu biti dugotrajni i skupi. Arbitraža, manje formalan postupak koji ne mora uključivati pravnike, često može biti brža i jeftinija alternativa – na primjer ako vaš godišnji odmor ne ispuni sva vaša očekivanja ili ako vam automobil nije dobro popravljen.

Međutim, postoje i manje dobre strane. Pravna pomoć nije dostupna i odluka arbitra je konačna. Na nju se može uložiti žalba samo ako se tiče prava te jedino ako sud da dozvolu. Svježi dokazi koji izađu na svjetlost dana nakon arbitraže nemaju osnovu za ponovo otvaranje slučaja.

Kad se primjenjuje arbitraža 

Dvije sporazumne ili ugovorne strane – što ne mora biti napisano kako bi bilo pravovaljano – zajednički mogu odlučiti da zatraže arbitražu kako bi dobrovoljno riješile spor, no nekad je arbitraža obvezatna. Često je specificirano, na primjer, kod servisnih garancija, dokumenata o najmu nekretnina, polica osiguranja te odredaba i uvjeta rezervacija putničkih agencija.

U takvim uvjetima, ako ste prihvatili opće uvjete sporazuma, također ste prihvatili i klauzulu o arbitraži te ste kao takvi njome obvezani. Stoga uvijek pažljivo pročitajte sitno pisani tekst prije nego što potpišete.

Možda ćete moći dati izbrisati klauzulu o arbitraži zadržavajući svoje pravo odlaska na sud ako to želite. Prepreka tomu jest ta da se druga strana mora s time složiti, a malo je vjerojatno da bi, primjerice, osiguravateljska poduzeća tako postupila.

Sporovi nižestupanjskog suda kad se radi o manjim iznosima automatski se upućuju na arbitražu. Moguće je uložiti prigovor na takvu proceduru te kod suca nižestupanjskog suda uložiti zahtjev za suđenjem. Međutim, on će biti uvažen samo ako sudac bude zadovoljan činjenicom da se radi o previše složenom slučaju za rješavanje arbitražom te ako ne postoji prijašnji sporazum o arbitraži.

Kad se radi o manjem iznosu, gubitnička strana u arbitražnom slučaju na nižestupanjskom sudu ne mora platiti troškove pobjedničke strane – samo određene sudske takse. Ali obje strane moraju platiti osobne pravne troškove ako takvih bude.

To je koristan način na koji možete podnijeti manju tužbu, na primjer za neispravan stroj za pranje rublja ili manju štetu na automobilu. Kod tužbi na niže stupanjskom sudu u višim iznosima, arbitraži se može pribjeći samo ako su obje strane suglasne. Sud k tome još može odrediti plaćanje troškova.

Autor: S. G., Foto: Andrey_Popov/Shutterstock