Rijeka Mirna, prirodna atrakcija

Priroda oko rijeke Mirne, Foto: Kork/Wikimedia

Rijeka Mirna najljepša je i najduža rijeka u Istri. Talijani je zovu Fiume Quieto. Njezin izvor nalazi se 32 km uzvodno od ušća u Jadransko more, u dolini i mjestu Kotli nedaleko od Huma, poznatog kao najmanjeg grada na svijetu.

Pored velikog broja kulturno-povijesnih znamenitosti u Istri može se vidjeti i velik broj prirodnih atrakcija koje će vas oduševiti svojom ljepotom i nevjerojatnim sadržajem, a pritom naravno mislimo na vegetaciju i životinje.

Samo mjesto Kotli dobilo je ime po karakterističnim izvorima nalik na kotlove s kipućom vodom. Zanimljivo je spomenuti kako je nekada Mirna bila plovna sve do luke Baštija podno Grožnjana. Međutim s vremenom je došlo do promjena, odnosno kako je Mirna nanosila pijesak i šljunak u svoje korito tako je postajala sve plića i to pogotovo na ušću u blizini Novigrada.

Danas Mirna ima sasvim novo, umjetno izgrađeno korito poput prave pruge, što je zaista jedna lijepa pojava koju vrijedi vidjeti uživo. Bilo je sporova da se Mirna vrati u svoje staro korito, no kako je zaista nemoguće imati dvije rijeke Mirne, situacija ostaje takva kakva je bila dosada.

Vratimo li se nazad u povijest odnosno antičko doba, možemo saznati kako su brodovi koji su tada plovili bili dugački i do 10 metara. Radilo se uglavnom o lađama koje su plovile uzvodno do Grožnjana, a prevozile su amfore s teretom.

To je tada bilo moguće, jer je razina mora bila viša u odnosu na ušće i korito Mirne, pa su se nizvodno od Grožnjana, u donjem toku miješale slana i slatka voda. Čak postoje pisani zapisi iz tog doba da su se nekadašnji stanovnici Kostajnice bavili splavarenjem po Mirni i to nizvodno nošeni vodenim tokom, a uzvodno su ih poput Burlaka s Volge, teglili konopcima i uz pomoć magaraca.

Danas u Tarskoj uvali postoje spomenici brojnim lađarima koji su se nekad spuštali po rijeci Mirni. Posljednje velike lađe ovuda su plovile u 19. stoljeću, a nakon izgradnje “vinske pruge” u potpunosti su nestale, jer se pojavio brži put transporta određene robe.

Kad pričamo o turističkim atrakcijama tada treba izdvojiti nekoliko sačuvanih vodenica koje se nalaze u gornjem toku rijeke Mirne. Smatra se kako ih je nekada bilo puno i da se lokalno stanovništvo bavilo mlinarstvom. Danas ih ima svega nekoliko, a već se neko vrijeme ulaže kako bi se sačuvale.

Autor: S.Š., Foto: Kork/Wikimedia