Rijeka i Bela nedeja

stari dio grada
Stari dio grada, Foto: Modzzak/Wikimedia

Na 350 metara nadmorske visine u neposrednoj blizini grada Rijeke smjestilo se zanimljivo malo mjesto bogato poviješću, a to svjedoče i brojne znamenitosti koje pričaju o nekim davnim, prošlim vremenima. U ovom povijesnom gradu održava se jedna zanimljiva manifestacija kojoj će se ponajviše veseliti svi oni koji znaju uživati u pravom vinu, odnosno znaju cijeniti umjetnost vina i njegova spravljanja. Bela nedeja održava se praktički u predgrađu Rijeke.

Bela nedeja je zapravo tradicionalni trodnevni sajam u čast mladog vina koji se prvo počeo spominjati  u Zakonu Grada Kastva iz 1400. godine gdje se uz raznovrsnu sajamsku ponudu moglo uživati i u kulturno-zabavnim programima.

Što se tiče programa treba znati kako se prva nedelja i ponedeljak u listopadu smatraju danima ponude i kušanja otočene mlade belice, poznatog autohtonog bijelog vina Kastavštine.

Treba znati kako Bela nedeja nije samo sajam mladog vina, nego se u Kastvu od davnina priređuje velik sajam raznovrsne robe, uz brojne ugostiteljske štandove te mnoštvo kulturnih događanja. Bedeja zapravo ima višestoljetnu tradiciju, a spominje se i u Zakonu grada Kastva iz 1400. godine.

Što se tiče ove manifestacije ona skoro uvijek započinje s otvaranjem nekih od izložbi, dakle prezentiranjem vrhunske umjetnosti koja se veže uz period ovog grada i njegovih stanovnika. Dakle treba napomenuti kako se Bela nedeja ne odnosi samo na vino, nego i na cjelokupne običaje tog kraja koji su nekada vladali.

Pored informiranja o povijesti vina, prisutni imaju priliku sudjelovati u raznim degustacijama i naravno izložbama koje se nadovezuju na temu vina. U Hrvatskoj postoji dosta manifestacija koje se vežu uz slavljenje vina, a Bela nedeja je samo jedna od mnogih koja za razliku od ostalih prezentira svoje običaje.

Želite li se malo bolje upoznati s povijesti Kastva i njegovim tradicijama, savjetujemo vam da navratite i zabavite se na Beloj nedeji.

Autor: S.Š.  Foto: Modzzak/Wikimedia