Riddick

riddick
Riddick, Foto: www.riddickmovie.com

Glumac, scenarist i redatelj. Sve je to Vin Diesel koji se dosada proslavio brojnim filmovima među kojima su daleko najpopularniji: Planet tame, Riddickove kronike, Brzi i žestoki te XXX. Iako je snimljeno puno više filmova iz poznate franšize Brzi i žestoki, najpoznatija uloga Vin Diesela do danas je ostala upravo uloga Riddicka.

Cijela priča započela je filmom Planet tame. Tamo smo se imali priliku upoznati s mračnim antijunakom za kojeg do zadnje minute filma niste zapravo sigurni koliko je dobar odnosno loš. U cijelom filmu najbolje je to što nema podjele na crno-bijeli svijet i što većina likova nije izmoralizirana.

Planet tame znanstveno je fantastični horor snimljen 2000. godine nakon čega je Vin Diesel postao planetarno popularni glumac nakon čega su uloge samo počele dolaziti. Planet tame očito je bio puni pogodak, jer ubrzo je uslijedio nastavak Riddickove kronike.

Za razliku od Planeta tame gdje se Riddick morao suočavati sa zvjerima s planeta, u kronikama dolazi na novu razinu iskušenja kada se upravo od njega očekuje da spasi galaksiju od nadolazeće oluje.

Riddickove kronike su isto tako bile puni pogodak. Gledatelji su bili oduševljeni interpretacijom Vin Diesela koji je iz nepoznatih razloga odlučio pauzirati Riddicka i posvetiti se drugačijim projektima. Nažalost brojnih obožavatelja nastalo je veliko razdoblje pauze da bi opet uslijedila dobra vijest kako dolazi nastavak Riddicka.

U najnovijem Riddicku radnja se odvija na planetu gdje određena skupina plaćenika nastoji uhvatiti jednog od najpoznatijih i najopasnijih bjegunaca. Kao i u prvom filmu tako će i ovdje cijela radnja biti usmjerena na igru mačke i miša, ali ne samo Riddicka i plaćenika, nego i životinja koje žive na tom planetu.

Osim Vin Diesela pojavljuje se i Karl Urban koji nas je više puta oduševio svojim ulogama, a posebno onom u filmu Star Trek. Za one koji možda nisu gledali Karl Urban je glumio i velikog vojskovođu u Riddickovim kronikama .

Autor: S.Š. Foto: www.riddickmovie.com