Riblje ulje

riblje ulje

Riblje ulje je jedno od najboljih prirodnih sredstava za liječenje mnogih bolesti, ali ipak treba biti pažljiv s njegovim unosom posebice ukoliko se ulje koristi u obliku kapsula. Dobro je i za njegu kože. U nastavku slijede dobrobiti koje ulje ima za cjelokupno zdravlje.

Važno je voditi računa o načinu doziranja i uputstvima za upotrebu jer veća količina ribljeg ulja može izazvati alergijske reakcije. Ako osoba boluje od kronične bolesti ili bolesti probavnog sustava trebala bi se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom.

Omega 3 masne kiseline se u velikom omjeru nalaze u ulju zbog čega ima blagotvoran utjecaj na zdravlje. Zato se preporučuje redoviti unos svježe ribe u organizam koja je bogata omega 3 masnim kiselinama poput skuše, tune i haringe.

Prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama se preporučuje za poboljšanje općeg stanja organizma, a posebice u periodu trudnoće, a riblje ulje se smatra jednim od najboljih prirodnih lijekova za bolji rad srca jer čisti krvne žile, normalizira krvni pritisak, smanjuje rizik od srčanog udara i sprečava mogućnost tromboze.

Riblje ulje kao lijek

Smatra se i dobrim lijekom za psihičke bolesti kao što je depresija, a osim toga odlično je za vid, protiv prijevremenog starenja i protiv karcinoma.

Ulje se može kupiti kao gotov proizvod u ljekarnama u obliku ulja ili kapsula, a najviše se savjetuje unositi ga u organizam putem svježe ribe.

Ljekovito ulje ribe odlično je za lice i kožu budući da pomaže poboljšati stanje suhe kože čineći je sjajnom i zdravijom. Primjenjuje se za liječenje raznih kožnih bolesti kao što su:

  • Psorijaza
  • Ekcemi
  • Crvenilo kože
  • Svrab

Redovitom konzumacijom kapsula koje sadrže ljekovito ulje doći će do smanjenja gubitka vlage u koži, te će utjecati na stvaranje masnoće u folikulama dlaka što rezultira pojavom akni.

Nije dobro samo za kožu nego i za bolje zdravlje i ljepotu kose, jer sprječava gubitak kose. Ujedno poboljšava rast kose jer hrani folikule te vraća kosi izgubljeni sjaj.

Posebno se preporučuje upotreba ulja u trudnoći jer blagotvorno utječe na razvoj fetusa kao i moždanih ćelija. Adekvatnim unosom omega 3 masnih kiselina pogoduje se boljem razvoju mozga fetusa, a dijete čija je majka za vrijeme trudnoće konzumirala riblje ulje ima viši nivo inteligencije.

Odrasli u organizam mogu unositi ljekovito ulje u obliku kapsula, a najviše se savjetuje da se u organizam poveća unos svježe ribe koja je bogata esencijalnim kiselinama. Budući da je ulje bogato proteinima, redovna konzumacija ribe pružit će sve što je potrebno vašem organizmu.

Autor: A.Z., Foto: V. J. Matthew/Shutterstock