Riblje ulje sprečava bolest desni

Riblje ulje, Foto: V. J. Matthew/Shutterstock

Desni su vam bolne na dodir toliko da žvakanje na toj strani uopće ne dolazi u obzir ili vam se možda polako, ali sigurno povlači zubno meso i zubi su sve ogoljeniji? Sve su to simptomi neke zubne bolesti, raširene i neugodne pojave današnjeg modernog svijeta.

Procjenjuje se da čak tri od četiri osobe imaju problema s nekim oblikom desni, one su skriveni neprijatelj naših zubi. Gotovo svaka osoba barem jednom u životu susrela se s nekim oblikom paradontalnih bolesti, bilo da je riječ o sasvim blagom slučaju gingivitisa ili složenijim periodontitisom. Osobito podložni bolestima su muškarci. Bolesti desni nastaju zbog prevelikog nakupljanja bakterijskih naslaga u usnoj šupljini i nepravilne higijene usne šupljine.

Periodontitits je trajna upala desni, ozbiljna infekcija koja može uzrokovati ispadanje zubi i gubljenje koštane strukture koja podržava zube. Kako se to ne bi dogodilo stručnjaci savjetuju često konzumiranje ribljeg ulja. Naime, nedavno je provedeno istraživanje na relevatnom broju ispitanika koje se temeljilo na njihovim prehrambenim navikama.

Pokazalo se da osobe koje su u tjednu koji je prethodio ispitivanju konzumirale masnu ribu imale čak 30% manje problema s desnima od onih koji je nisu jeli. Omega 3 masne kiseline proizvode planktoni i alge kojima se hrane ribe dubokih mora: losos, skuša, tuna i haringa. Radi toga liječnici savjetuju da jedemo masnu ribu najmanje dva puta tjedno.

Riblje ulje, koje smo u djetinjstvu svi povezivali s vrlo neugodnim iskustvima, danas bi mogao biti pravi eliksir za naše zdravlje. Osim što povoljno djeluje na bolesni desni, uspješan je i u prevenciji srčanih bolesti. Mnoga su istraživanja dokazala povezanost između upale desni i bolesti poput dijabetesa, srčanih bolesti, artritisat pa čak i Alzheimerove bolesti pa je važno održavati desni zdravima. Premda bogate dobrim kiselinama ribe poput tune, lososa i haringa vrlo su rijetko na našim jelovnicima, dijelom i zbog visokih cijena koje te ribe mnogima čini nedostupnima.

Rješenje u takvim situacijama mogle bi biti posebne tablete ribljeg ulja koje se mogu naći u svakoj ljekarni. No, o tome imaju li prozirno žute tabletice isti učinak kao Omega 3 kiselina iz ribe, trebalo bi pitati liječnike. Pokaže li se ipak da tabletice u ovom slučaju ne mogu pomoći, sasvim je sigurno da nikome neće ni odmoći.

Ipak, želite li učiniti nešto dobro za zdravlje svojih desni na prirodan način, neka vaš odlazak u nabavku barem dva puta tjedno uključi i posjet ribarnici.

Autor: I.H., Foto: V. J. Matthew/Shutterstock