Restauriranje antiknog namještaja

Antikni namještaj, Foto: Subbotina Anna/Shutterstock

Restauriranje antikviteta složen je obrt, stoga ako imate kakav vrijedan komad koji je potrebno očistiti ili popraviti, odnesite ga profesionalnom restauratoru. Ako pak niste sigurni u njegovu vrijednost, odnesite ga na procjenu renomiranom trgovcu antikvitetima.

eke od najvećih aukcijskih kuća antikviteta, poput Christie’ s i Sotheby’s, imaju procjeniteljski odjel. Medutim, nekim se poslovima možete i sami pozabaviti s umjerenom sigurnošću, uz uvjet da se držite nekoliko jednostavnih smjernica te da komadi nemaju neku veliku vrijednost.

Čišćenje i poliranje

Namještaj koji je tijekom godina nakupio sloj nečistoće može se očistiti otopinom s jednakim udjelom lanenoga ulja, octa i terpentina te četvrtinom udjela metiliranog alkohola. Prije svake uporabe, mješavinu dobro protresite i nanesite mekom krpom. Jedna od čari antiknog namještaja jest upravo patina koju drvo poprima s godinama, a koja nije isto što i nečistoća pa je ne treba uklanjati. Furnir i namještaj s francuskom politurom polirajte kremom za namještaj – na nelakirano drvo primijenite kupovno voštano laštilo ili ga sami možete pripremiti tako što ćete rastopiti 30 g pčelinjeg voska u 90 ml terpentina.

Uklanjanje ogrebotina i mrlja

Ogrebotine na poliranoj površini mogu se ispuniti slabom otopinom laka i metiliranog alkohola. Nanesite ju slikarskim kistom sve dok ispuna ne bude iznad površine. Kad se stvrdne, poravnajte finim brusnim papirom. Ulaštite metalnim laštilom ili smjesom za laštenje.

Mrlje uzrokovane toplinom i vodom koje nisu prodrle u drvo mogu se ukloniti metalnim laštilom i mekom krpom. Sive mrlje koje se ponekad pojavljuju na visokopoliranom namještaju mogu se tretirati otopinom jedne žlice octa u litri tople vode. Prebrišite natopljenom mekom krpom, posušite čistom krpom i ispolirajte.

Nagorena mjesta tretiraju se na gotovo jednak način kao i ogrebotine. Prvo ostružite nagoreno mjesto sve do čistog drveta, izbrusite finim brusnim papirom te izbajcajte po potrebi. Potom ispunite i dovršite kao kod ogrebotina.

Foto: Subbotina Anna/Shutterstock