Renoviranje kupaonice – osnovne postavke i savjeti

Renoviranje kupaonice, Foto: auremar/Shutterstock

Ako je vaša kupaonica dotrajala ili je izgubila funkcionalnost, razmislite o njezinoj renovaciji. Renovacija kupaonice može biti skup i dugotrajan posao u koji su uključeni i profesionalni radnici, a može biti i nešto manje zahtjevniji u koji ćete uključiti samo neke male preinake što se tiče estetskog izgleda kupaonice. Stoga, prije nego što se upustite u renovaciju svakako napravite plan svih radova i onoga što želite postići u kupaonici (sanitarije, pločice, obloge, kupaonski namještaj, majstori).

Reorganizirajte prostor

Ako vam se čini da je u vašoj kupaonici sve nabacano i neuredno, vjerojatno vam nedostaje spremišta za odlaganje stvari. Iako su kupaonice gotovo uvijek manji prostori, oni se dobrim planiranjem, mogu jako dobro iskoristiti. Dobro pogledajte kupaonicu i razmislite gdje biste još mogli dodati ormarić u kojeg biste mogli spremiti toaletni papir, deterdžent, kozmetičke proizvode i ručnike.

Dodajte kupaonici dozu luksuza

Svaka kupaonica pa bilo i ona najmanja, može imati svoju dozu luksuza. Tko ne bi volio nakon napornog radnog dana, potražiti mir i opuštanje u svojoj wellness kupaonici? Luksuz u kupaonici postići ćete s nešto većim zrcalom te većim umivaonikom ili s dva manja.

Ugradite novu rasvjetu

Poigrajte se svjetlom u kupaonici i dodajte dodatnu lampicu i jednu veliku svjetiljku tik iznad umivaonika. Tako će vaša kupaonica dobiti dodatne sjene čime ćete postići lijep i ugodan prostor.

Ugradite novu ventilaciju

Ako vaša kupaonica nema prozor, važno je da uložite novac u dobru ventilaciju. O njoj će ovisiti zrak u prostoriji što je izrazito važno kod prostora poput kupaonice u kojima je nešto veća vlažnost zraka.

Loše instalacije

Iako se ne vide, o njima ovisi funkcionalnost i kvaliteta kupaonice. Ako renovirate kupaonicu od nule, dobro razmislite gdje ćete postaviti utičnice za struju. Isto tako, važno je pronaći profesionalca koji će vam kvalitetno odraditi poslove vezane za vodovodne instalacije. Loše vodovodne instalacije mogu dovesti do puknuća cijevi i izlijevanja vode. I loša montaža može dovesti do nezgoda.

Iako kupaonica obuhvaća manju kvadraturu našeg stana ili kuće, izdaci za njezino opremanje mnogo puta su daleko veći nego za opremu neke veće prostorije u našem domu. Stoga je sve poslove važno dobro odraditi kako bismo izbjegli duple troškove i dodatno renoviranje. Glavni cilj je da dugotrajno budemo zadovoljni kupaonicom. Prije same renovacije važno je dobro isplanirati sve detalje te se konzultirati sa stručnim osobama.

Foto: auremar/Shutterstock