Razvoj djeteta od 7. do 9. mjeseca života

beba-u-rucniku

Beba sa sedam mjeseci već je potpuno druga beba od one koja se nedavno rodila. Sa sedam mjeseci, već polako počinje biti mali čovjek. Smije se dok se gleda u ogledalo, voli se igrati skrivača i sa zanimanjem prati roditelje i bliske osobe što rade. Svemu ovome uskoro će dodati i puzanje i hodanje.

Upravo zbog toga, u ovom trenutku vaš dom bi trebao biti zaštićen i pripremljen za malu bebu hodača. Mnogo je opasnosti u prostoru za koje nismo niti svjesni. Vjerojatno do sada već imate kutić, dio dnevnog boravka ili dječje sobe u kojem se nalaze dječje igračke i tepih na kojem dijete boravi. Ali onog trena kada dijete krene u istraživanje prostora morate maknuti sve opasne predmete koje su mu nadohvat ruke.

Zaštitite opasne rubove, blokirajte vrata ormarića i maknite sobne biljke. Sve što dijete može staviti u usta će vjerojatno i pokušati staviti u usta. Razmislite o zabrani ulaska u prostorije kao što su kuhinja i kupaonica, a obvezno pripazite na stepenice. Znatiželja je sada na vrhuncu, a ponekad trenutak nepažnje može dovesti do velikih opasnosti. Budite posebno oprezni s raznim električnim aparatima i utičnicama. I samo mali trenutak nepažnje može dovesti do neželjenih posljedica.

Sedam mjeseci

Imati malu bebu ponekad je pravi izazov, ali i izvor velikog veselja za roditelje. Ako želite vidjeti veliko veselje vašeg mališana, prekrijte lice s maramom. Vaša sedmomjesečna beba će s oduševljenjem skinuti maramu i glasno se smijati. Pokušajte isto i vi s bebom. Prekrijte je maramom pa je otkrijte i nađite. Beba će se oduševiti i glasno smijati. Općenito, ona sada već smislenije izgovara slogove pojedinih riječi. Počinje shvaćati riječ “ne” prema načinu kako ga izgovarate. Željna je istraživanja i proučavanja okoline, ali i dalje joj je potrebna vaša blizina.

Majka, osoba koju je hrani i koja provodi najviše vremena s njom je središte njezinog života. Ovo posebno možete primijetiti u trenucima kada je umorna ili gladna. U tim trenucima sedmomjesečnoj bebi nitko neće moći nadoknaditi njezinu majku. Prisnost se povećava dojenjem pa tako bebe koje doje, još su više vezane uz majku. Vjerojatno i dalje ne spavate noću jer vaša beba se budi i traži dojenje. Naravno da ona sada više nije toliko gladna, već je stvar prisnosti i blizine. Uz dojenje beba lakše zaspi jer osjeti blizinu svoje majke.

Ovo je vrijeme kada beba manipulira predmetima, razvija se pincetni hvat (kažiprst-palac). Vlastiti odraz u ogledalu je i dalje zanimljiv, voli ga dodirivati i smije mu se. Premda je vaše dijete pravi veseljak, pokazuje i otpor prema stvarima koje mu se ne sviđaju. Najčešće se tu radi o novim kašicama ili uvođenju neke nove namirnice u prehranu.

Osam mjeseci

S osam mjeseci vaša beba već samostalno sjedi, uspravnih leđa. Puže potrbuške i nemojte se čuditi ako se pokuša sama podići, pridržavajući se uz naslonjač. I tako polako kreće stavljajući nogu pred nogu. Počinje i faza brbljanja, sada već spaja slogove, ma – ma, ba – ba, ta – ta, da – da… Obožava i mahati ručicama, a otkad je naučila pljeskati nema pauze.

Neke bebe s osam mjeseci još ne sjede što nije ništa zabrinjavajuće. Svaka beba ima svoj rast i razvoj. Vjerojatno se radi o manje aktivnoj i ljenijoj bebi. Nemojte je forsirati, kada bude spremna, sama će sjediti i u tome je više nećete ni moći zaustaviti.

Beba pogledom prati majku i ona joj je sve. To možete lako vidjeti po tome da se namrgodi kada majka nestane iz njezinog vidokruga, a razveseli se kada se majka opet pojavi.

Devet mjeseci

S devet mjeseci vaše dijete samostalno sjedi, puže četveronoške, penje se uz namještaj i pokušava se kretati uz njega. Ako ga pridržite za ruke, ono može samostalno stajati na nogama, punim stopalima. Ono što je zanimljivo u ovoj dobi, javlja se strah od visina. Odnosno, dijete postaje svjesno vertikalnog prostora.

Pokazuje kažiprstom što želi i čime se želi igrati, a zanimljivo mu je slušati i vaše odgovore kako se koji predmet zove. Ako mu plješćete ili odobravate neku radnju, ono će je radosno ponavljati. Uživajte u vašim mališanima i što češće ih fotografirajte jer ova vesela i zanimljiva faza brzo će proći, a u fotografijama ćete imati lijepe uspomene na prvo sjedenje, prvo puzanje i stajanje.

Autor: M.L., Foto: FamVeld/Shutterstock