Razmaženost kod djece

razmazena djeca

Svi roditelji su sigurno barem jednom čuli da ne smiju previše nositi svoje dijete jer će ga razmaziti ili dizati svaki put kad zaplače. No treba znati, male bebe se ne mogu razmaziti, ali to može doći malo kasnije.

Djeca imaju potrebe od prvog dana koje ne mogu sami zadovoljiti. Zato smo mi tu da i m pomognemo sa hranom, higijenom i toplim dodirom kako bismo stvorili osjećaj sigurnosti i povjerenja. Odrastanjem djeca postaju samostalnija pa se situacija počinje mijenjati.

Danas su djeca sve razmaženija zbog načina života koji živimo. Previše smo opterećeni poslom pa doista nemamo vremena im se posvetiti koliko bi trebalo, a to vrijeme kompenziramo poklonima i micanjem granica.

Kada djeca ne dobe dovoljno pažnje, prihvaćanja, zagrljaja i razumijevanja, traže neprimjerene načine kako bi to dobili. Kod razmažene djece je karakteristično da su netolerantna, bez suosjećanja i nestrpljiva, a brzo će se naljutiti ako ne dobiju odmah ono što žele. Takva djeca će često plakati i neće govoriti “hvala”.

Ne pristaju na kompromise, ne žele se prilagoditi i ne prihvaćaju odgađanje. Svojeglave želje izražavaju u obliku naredbe. Roditelji često griješe kada imaju potrebu svoju djecu zaštiti od svih stresnih i neugodnih situacija. No djeca ne mogu misliti da sve mora biti kako njima odgovara i da mogu dobiti sve odmah kad zamisle.

Ako svaki problem tumačimo kao besmislen i nepravedan to će potaknuti dječju razmaženost. Dijete na taj način stječe dojam da je za sve stvari kriv netko drugi i da njegove želje i hirovi moraju biti na prvom mjestu.

Nemojte dozvoliti da vas dijete izbaci iz takta. Budite pribrani i mirni i procijenite koje je ponašanje prihvatljivo za neku dob. Dijete će to shvatiti i prilagoditi svoje granice onako kako ste ga vi naučili.

Autor: S. G., Foto: B Calkins/Shutterstock