Rani znakovi trudnoće

test na trudnoću

Rani znakovi trudnoće se mogu javiti čak i dva tjedna prije nego što trebate dobiti sljedeću mjesečnicu. Niti jedna trudnoća se sa sigurnošću ne može potvrditi bez napravljenog testa na trudnoću, koji naravno mora biti pozitivan, no ipak postoje neki znakovi koji vas mogu upućivati na drugo stanje. Koji su to rani simptomi trudnoće, donosimo u nastavku.

Mučnina se može javiti već s prvim danima trudnoće, zbog promjene hormona koje se događaju u tijelu žene. Mučnina se može javiti u bilo koje doba dana, te može najčešće završava s krajem prvog tromjesečja, a može se nastaviti i do samog kraja trudnoće.

Kad žene ovuliraju njihova temperatura je blago povišena, ukoliko ste ostale u drugom stanju vaša temperatura će ostati blago povišena, što ne možete primijetiti ukoliko je ne izmjerite.

Kada je žena u drugom stanju, najčešće joj se počinje javljati žudnja za nekom određenom vrstom hrane, koju čak možda do sad nije niti voljela. Takvi simptomi mogu se početi javljati od samog početka.

Stalni umor je najbolji pokazatelj da ste u drugom stanju. Umor koji se javlja kod žena u početku trudnoće, a koji se nastavlja i do samog kraja, priprema ženu na odmor zbog promjena koje će njeno tijelo doživjeti u sljedećih nekoliko mjeseci.

Bolne grudi su česti pokazatelj da ste u drugom stanju, posebice ukoliko vam je to prva trudnoća. Za bolne grudi su odgovorni rast estrogena, prolaktina i progesterona. U ovom razdoblju vam ne preostaje ništa drugo nego nositi udobne pamučne sportske grudnjake kako bi vam se bol smanjila.

Ukoliko u prvim danima trudnoće primijetite malo krvi na donjem rublju, ne brinite, kod nekih trudnica je to normalna pojava koja se događa kada se jajašce gnijezdi u maternicu.

Osim što su gore navedeni znakovi neki od prvih pokazatelja trudnoće, može biti i da nemaju nikakve veze s trudnoćom s nego nekom bolesti pa bi bilo dobro da navedene stanje pratite, a ako dobijete mjesečnicu da se obratite liječniku zbog svojih tegoba.

Autor: A.Z., Foto: Diego Cervo/Shutterstock