Radne navike djeteta

radne navike djeteta

Kako bi vaše dijete bilo organizirano, te izraslo u zadovoljnu i organiziranu osobu, važno je da vi kao roditelj po tom pitanju počnete raditi već danas. Dijete ne može u jednom danu postati organizirano i uredno, no malo po malo ono može biti osoba koja će kasnije funkcionirati bez imalo problema. Saznajte kako razviti radne navike djeteta.

Za početak trebate s djetetom organizirati njegove igračke. Igračke najbolje organizirajte prema njihovoj važnosti, pa tako one bitnije stavite na mjesto koje mu je najviše dostupno. Neka dijete zna koje igračke spadaju u važnu kategoriju.

U sljedećoj kategoriji neka budu manje važne igračke, pa tako igračke s kojima se igra svake prijestupne, stavite na manje dostupna mjesta, s kojih ćete mu ih skinuti kada dobije potrebu za njima.

I u zadnju kategoriju svrstajte igračke s kojima se dijete više uopće ne igra, i koje mu nisu zanimljive, pa te igračke sačuvajte za drugo dijete ili ih donirajte djeci, koja nemaju igračke.

Od velike je važnosti da u sve tri navedene kategorije dijete sudjeluje, te da samo odvoji igračke prema važnosti.

Važno je dijete naučiti da se treba rješavati nekih starih stvari, kako bi za nove bilo mjesta. Samo na taj način se izbjeći nered, a dijete će biti sretno i neće imati osjećaj zagušenosti.

Dok vi kao roditelj pospremate kuću, neka vam dijete u tome pomogne, kako bi steklo radne navike. Pri tome ne mislimo na teško obavljanje poslova, nego neko usputno, kako bi se dijete osjećalo važno i kao dio obitelji, te kako bi ga istovremeno učili na obveze i odgovornost.

Trebali bi dijete učiti da ne treba biti ovisno o stvarima, te da se nikako ne veže uz njih. Stvari nisu prave životne vrijednosti i prema tome se treba tako postaviti i učiti naše najmlađe.

Kako bi dijete postalo organizirano, treba ga tome učiti polako! Potpuno je normalno da će u nekim situacijama dijete pružiti otpor, ali vi kao roditelj ne smijete ništa forsirati, nego samo jednostavno budite uporni i na kraju će biti rezultata.

Djetetu su najveći uzor njegovi roditelji i zbog toga je na njima da pronađu način kako dijete naučiti da od malih nogu zna što su radne navike.

Autor: A.Z., Foto: Glenda M. Powers/Shutterstock