Racionalno trošenje novca

dobro zanimanje

Koliko puta vam se dogodilo da ste otišli u kupovinu i kupili više nego što ste trebali, te se doma vratili sa viškom vrećica i manjim stanjem novaca u novčaniku. To se svima često događa, a mi vam u nastavku donosimo kako spriječiti takve situacije, i što utječe na vas da potrošite više nego trebate.

Ne bi vjerovali, ali da li ste vjernik ili ne utječe na vašu kupovinu. Ljudi koji su vjernici nisu toliko skloni kupovati brendirane proizvode i trošiti novac, dok oni koji su ateisti troše sumanuto, ukoliko im je tada takav dan. To su pokazala nedavna istraživanja.

Raspoloženje uvelike utječe na našu kupovinu, tako da ukoliko ste tužni ili razočarani, htjeti ćete kupiti što više stvari koje vam se sviđaju, kako bi umanjili tugu. No to je potpuno krivo, jer ćete kada se vratite kući i vidite stanje na računu, te koliko vam u stvari te stvari nisu bile potrebne, osjećati gore nego prije kupovine.

Geni isto tako mogu utjecati na količinu vaše kupovine, kao i na odluku što vam je stvarno potrebno. Ukoliko u obitelji imate rastrošnu osobu, postoji vjerojatnost da ćete i sami biti takvi. Osoba sa kojom kupujete može uvelike utjecati na vašu kupovinu, a veličina kolica vam isto tako ne ide u prilog prilikom kupovine.

Prodavaonice su napravljene tako da se kupci kreću u obrnutom smjeru od kazaljke na satu, zato da se osjećaju ugodno i da potroše više, a kako bi vi to izbjegli, počnite kupovati, tako da se krećete po dućanu u smjeru kazaljke na satu, i vidjet ćete da ćete prije izaći van s kupljenim onim stvarima koje vam stvarno trebaju.

Nikada nemojte odlaziti kupovati namirnice sa praznim želucem. Prazan želudac će zagarantirano utjecati na vas da potrošite više nego što trebate, pa prije kupovine, napunite svoj želudac i kupite samo ono što vam stvarno treba.

Autor: A.Z., Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock