Putovanje u trudnoći

morski zrak

Vaš godišnji odmor je počeo, te bi najradije otputovali, samo ne znate kamo smijete, s obzirom da ste u drugom stanju. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta vezanih za putovanje u trudnoći, koji će vam sigurno pomoći.

Ukoliko na putovanje idete automobilom ili vlakom, trebali bi znati da vožnju vlakom smijete prakticirati tijekom cijele trudnoće, ali se tijekom putovanja trebate par put ustati, prošetati i protegnuti tijelo. No, ipak pri završetku prvog tromjesečja bi bilo dobro izbjegavati vožnju vlakom. Isto tako vožnja automobilom se preporuča tek od drugog tromjesečja, zbog straha od neravne ceste i previše skakanja. Ukoliko se vozite automobilom, zavežite pojas kako bi se zaštitili, samo pripazite da pojas bude vezan ispod trbuha, nikako ne na njemu.

Drugo tromjesečje je najstabilniji dio trudnoće, kada se trudnica osjeća dobro, a beba je stabilna, te ne postoji opasnost od preranog porođaja. U tom periodu bi bilo dobro da putujete, a ukoliko se odlučite na dalji put, za koji će vam prijevozno sredstvo biti avion, najbolje bi bilo da to bude za vrijeme drugog tomjesečja. Ukoliko krećete na putovanje avionom u trećem tromjesečju, prije odlaska na putovanje porazgovarajte sa ginekologom.

Uvijek sa sobom nosite sve papire i nalaze vezane za trudnoću, koje ste obavljali od prvog dana trudnoće. Prilikom vožnje avionom, morate s vremena na vrijeme ustati i prošetati, kako bi se rastegnuli i regulirali cirkulaciju. Tijekom cijelog putovanja morate piti puno vode, te se redovito istezati.

U trećem tromjesečju nije poželjno putovati na visoke nadmorske visine, a ukoliko nemate izbora, prvih nekoliko dana kada stignete, usporite ritam i pustite tijelu da se privikne. Prilikom dogovora oko putovanja, obavezno uplatite putno zdravstveno osiguranje, koje uključuje i osiguranje u slučaju poroda i za novorođenče.

Prije putovanja i prilikom odabira destinacije, provjerite da li mjesto u koje želite otputovati, ima rodilište, te da li u slučaju opasnosti to isto rodilište obavlja i carski rez.

Tijekom trudnoće se pobrinite da jedete samo dobro kuhana jela i da izbjegavate salatu i sirovu hranu. Prilikom boravka u nekom mjestu, morate se kloniti svih fizičkih aktivnosti i izbjegavati ekstremne sportove. U trudnoći se ne smije roniti, a svako slobodno vrijeme provedite opuštajući se.

Autor: A.Z., Foto: Golden Pixels/Shutterstock