Put oko svijeta – pothvat koji se planira cijelog života

Djevojka na putovanju, Foto: Bartosz Ostrowski/Shutterstock

Prvim putovanjem oko svijeta smatra se ono Fernanda Magelana, portugalskog moreplovca koji je po nalogu španjolskih vladara krenuo u osvajanje novih trgovačkih kolonija. Suočavanje s nepoznatim  prostorima bez vidljivih granica tada je bio pothvat vrijedan hrabrosti.

Današnjim modernim istraživačima mnogo je lakše; premda im ne nedostaje pustolovnog duha njihov je motiv posve drugačiji – za relativno kratko vrijeme obići što više destinacija kao bi se u njima uživalo. Takav se pothvat planira cijelog života, a ostvari uglavnom samo jednom. Najvažnije je odrediti kojim putem poći u obilazak svih kontinenata i koliko ste za to spremni odvojiti vremena i novca. Radi vlastite sigurnosti izbjegavajte zemlje zahvaćene ratom, kao i nemirne regije na rubu rata i mira; još uvijek vam je ostalo dovoljno zanimljivih kutaka svijeta u koje možete zaviriti.

Napredni Japan, mnogoljudna Kina, modernizirana Sjeverna Amerika i temperamentna Kuba, Meksiko i Brazil svakako  neka budu na karti vašeg putovanja. Putovanje brodom jedan je od najudobnijih i općenito najljepših načina da se obiđe svijet, ali samo ako niste ograničeni vremenom. Takvo putovanje ne mora biti skupo, poput razvikanih krstarenja kruzerima ili raskošnim prekooceanskim brodovima.

Možete putovati i jeftinijim, teretnim brodovima koji imaju sasvim pristojne putničke kabine. Uplovljavanjem u luke koje nisu na komercijalnim rutama bolje ćete upoznati kulturu i običaje pojedinog kraja. No, imate li problema s mučninom na brodu, za odlazak u svoju životnu avanturu radije odaberite vlak. Uživajući u iznimnoj udobnosti koju vlak pruža upoznat ćete ljepotu zemlje kroz koju prolazite, a da ne morate ni izaći iz njega.

Zrakoplovom se najbrže stiže na neko odredište, no to je uglavnom sve što on može ponuditi u ljepoti doživljaja. Putovanje vlastitim automobilom  ili motorom avantura je za sebe; zbog mogućih kvarova i sve skupljeg benzina preporučljivo je samo onima iznimno jakih živaca i dubljeg džepa. Kad se sve zbroji, putovanje oko svijeta najbolje ćete doživjeti kombinirate li podjednako brod, vlak i zrakoplov. Na svakom putu, pa tako i na onom oko svijeta, treba se pobrinuti za smještaj.

Postoje različite agencijske organizacije smještaja u hotelima, no posebnu draž  putovanju dat’ će mali, slikoviti hoteli i hosteli koje ćete sami pronaći kada stignete na željeno odredište. A kada ste se jednom smjestili, valja nešto i pojesti. Ma gdje se našli, svakako upoznajte specijalitete lokalne kuhinje. Ne samo da ćete vjerojatno jeftino i dobro pojesti, već ćete i tako upoznati osobitosti tog kraja. Ako ste sve to pažljivo osmislili i organizirali, putovanje globusom trebao bi biti doživljaj koji ćete rado i dugo prepričavati.

Više informacija…

Autor: I.H., Foto: Bartosz Ostrowski/Shutterstock