Prvo dijete u obitelji

tata i kćer

Istraživanja pokazuju da je prvo dijete u obitelji manje spremno na suradnju, te da je više sebično u odnosu na svoju braću i sestre. Kada se prvom djetetu rodi brat ili sestra, ono gubi potrebu za surađivanjem. Prvorođenci dobivanjem brata ili sestre, doživljavaju šok jer više nisu u centru pažnje. Zbog toga oni postaju oprezniji i manje povjerljivi.

Osim prethodno navedenih istraživanja, pokazalo se i da su prvorođena djeca mnogo inteligentnija od ostale djece iz obitelji. Istraživanja pokazuju da do toga dolazi zbog pažnje koju su dobivali kada su oni bili jedina djeca svojih roditelja, te su zbog te pažnje koja je usmjerena samo na njih, oni profitirali.

Mlađa djeca su u većini slučajeva niža rastom od prvog djeteta, zbog nadmetanja starijeg s mlađim djetetom kroz život. Nadmetanje se odnosi na pažnju roditelja, hranu, novac i okolinu, koju su vezani uz rast djeteta.

Prvorođeno dijete je često egoistično više od njegovih braće i sestara, te zna točno što želi od života. Prvorođena djeca su odlučnija u svom životu, te ih ništa neće spriječiti u njihovom naumu.

Mlađim sestrama i braći će najbolje ležati kreativni poslovi, dok prvorođenoj djeci to neće poći od ruke, jer kroz život nisu bila toliko fleksibilna, zbog pravila koja su morala poštivati od prvog dana.

No, zbog pravila koja su prvorođenci morali poštivati, oni su bolji u poslovima koji zahtijevaju jaku disciplinu i odlučnost. Iz istog se razloga prvorođena djeca najčešće nalaze na vodećim pozicijama, te nerijetko jako brzo napreduju u karijeri.

Mana prvog djeteta u obitelji je ta da će vrlo teško priznati da je pogriješilo, te će teško odustati od svojih uvjerenja. Ukoliko ste i vi roditelj dvoje ili više djece, pokušajte svoju pažnju jednako usmjeravati na svu djecu, te ne radite razlike među djecom, kolika god razlika među njima bila, kako starije dijete to ne bi protumačilo na krivi način, te kako ne bi došlo do negativnih posljedica vezanih za prvorođeno dijete.

Autor: A.Z., Foto:wavebreakmedia ltd/Shutterstock