Prvih mjesec dana nakon poroda

mama i beba

Prvih mjesec dana nakon poroda je najvažnije jer se radi o periodu kada je dijete najosjetljivije i kada treba učiniti sve potrebno kako bi mu omogućili normalan i siguran razvoj. To je vrijeme kada se sve mijenja kako za majku tako i za ostatak obitelji. Lista prioriteta se preslaguje i na to moraju biti spremni mnogi.

Žene koje su rodile prvi put i koje dosada nisu imale slično iskustvo nalaze se u situaciji koja je za njih pravi izazov, jer to je vrijeme kada moraju pored brige za svoje dijete poraditi i na odnosu sa svojim suprugom i ostalim članovima.

Jeste li se u jednom trenutku zapitali kako poboljšati povezanost sa svojim članovima tijekom prvih mjesec dana? Ako je tako onda će vas sigurno zanimati kako da ostvarite što bolji odnos i u novi period života krenete u potpunosti pripremljeni.

Prva četiri tjedna nakon rođenja su ključna, jer se to naziva periodom pripreme kada cijela obitelj treba naučiti kako funkcionirati kao jedan. To je vrijeme kada vaša veza s bebom mora biti još jača i koja se mora nastaviti nakon što ste početak povezivanja započeli još dok je bila u trbuhu.

Prvo što morate učiniti je uzeti porodiljni kako bi se u miru mogli posvetiti svojim najdražima. Uzmite odmor ne samo od posla nego i od mnogih obiteljskih poslova koje ste dosada morali odrađivati. Osim vas bilo bi dobro kada bi i vaš suprug uzeo barem dva tjedna porodiljnog kako bi se što prije naviknuo na novu situaciju.

Iskoristite sve trenutke koje imate kako bi se u potpunosti mogli odmoriti i opustiti. Vama je energija potrebna zbog brige oko djeteta i svega ostalog što je nastupilo rođenjem vašeg anđela. Koliko je važno odmaranje tako je potrebno i da počnete polako vježbati. Tako ćete se riješiti nakupljenog stresa i osjećati se bolje.

Hranite se zdravo i ako je potrebno nemojte se ustručavati kako bi zatražili pomoć bilo od supruga ili nekog od obitelji. Prvih mjesec dana je važno i zato treba napraviti sve što je potrebno kako bi dijete raslo u zdravom okruženju.

Autor: S.Š., Foto: AVAVA/Shutterstock