Prvi tjedni trudnoće

trudna sam

Napravili ste test za trudnoću i bio je pozitivan? Čestitamo! Sada vas vjerojatno obuzimaju osjećaji uzbuđenja, zbunjenosti i euforije. Što vas sve čeka u prvih nekoliko tjedana trudnoće, donosimo u nastavku.

Nakon pozitivnog testa prvi sljedeći korak je rezervacija termina kod vašeg ginekologa. Pregled ne mora biti zakazan odmah, nekada ginekolozi zakazuju pregled i nakon 6 tjedana. No, to vas ne treba brinuti, jer pregled liječnika u prvih nekoliko tjedana nije obavezan.

Dok čekate pregled kod ginekologa raspitajte se o svom zdravstvenom osiguranju, što nudi i koji pregledi su u njega uključeni. Ukoliko nemate dopunsko zdravstveno osiguranje, raspitajte se malo o mogućnostima koje vam ono nudi, kako bi na vrijeme uplatili sve što vam treba, i kako bi kasnije izbjegli skupe troškove pregleda.

Možete i pisati svoj dnevnik trudnoće, koji će vam kasnije ostati lijepa uspomena, a i koji će vam poslužiti kao podsjetnik ukoliko nešto zaboravite.

Obavezno pijte dosta tekućine, najbolje vode. Pijte vodu svakih sat vremena po malo, najbolje onoliko koliko vama odgovara.

Ukoliko vas u prvim tjedana stalno hvata umor, što je česta pojava, popustite mu. Odspavajte nakon posla, ne radite kod kuće, idite ranije na počinak i jedite male i česte obroke, kako bi nadoknadili izgubljenu energiju.

Posjetite svog stomatologa kako bi vam pregledao zube, koji se u trudnoći češće kvare nego inače. Neka istraživanja su čak pokazala da pokvareni zubi mogu izazvati komplikacije u trudnoći, pa ih izbjegnite na vrijeme.

Pripazite na kozmetiku koju koristite. Najbolje bi bilo da bude prirodna i da nema štetnih sastojaka, jer sada sve što nanosite na kožu dolazi i do vaše bebe. Uvijek prije upotrebe pogledajte da li je rok trajanja istekao.

Prije svake posjete ginekologu napravite spisak sa pitanjima koja mu želite postaviti. Nerijetko trudnice imaju mnogo pitanja, ali kada dođu u ambulantu i kada vide na ekranu svoju malu točkicu, zaborave na sve, pa se sjete kada dođu kući, zato uvijek budite spremne.

U trudnoći se često javlja žgaravica, koja ne daje nimalo ugodan osjećaj. Pa kako bi ju spriječili, slijedeći puta kada ćete biti u ljekarni, posavjetujte se sa ljekarnikom što bi mogli konzumirati da ju ublažite, a da ne naškodite bebi.

Ukoliko ste ponosna vlasnica mačke, dok ste trudni morate zaboravite na čišćenje njenog wc-a. Čišćenje u trudnoći prepustite partneru, kako se ne bi zarazili parazitskim oboljenjem koje je povezano sa mačkom. Parazitsko oboljenje može biti opasno po život fetusa, pa budite na oprezu. Ukoliko nemate izbora i vi morate očistiti mačji wc, uvijek nosite rukavice! Nakon svakog čišćenja dobro operite ruke! I ne brinite mačji wc nema veze sa mačkom, iako ste trudni mačka i dalje može biti vaš ljubimac!

Mučnina u trudnoći, jedan je od najpoznatijih i najneugodnijih simptoma trudnoće. Postoji puno način na koje ju možete ublažiti, a jedan od njih je i čaj od đumbira.

Koliko god vam pomisao na vježbanje daje osjećaj umora, trebale bi se trgnuti i vježbati barem 20 minuta dnevno laganih vježbi za trudnice, koje će osim za vas biti dobre i za razvoj vaše bebe. Osim fizičkih vježbi, počnite vježbati i poznate Kegelove vježbe za trudnice, uz koje čete ojačati mišiće zdjelice, koji će vam biti potrebni na porodu.

Neka vas ginekolog upućuje na preglede i testove koje trebate napraviti u trudnoći, pogotovo u prvim tjednima trudnoće, tj u prvom tromjesječju.

Bolne i otečene grudi zahtijevaju drugačije grudnjake od onih što ste nosile do sada. Stoga, potražite i kupite grudnjake koji su posebno namijenjeni za trudnice i dojilje.

Ukoliko ne znate koje ime bi odabrali za svoje dijete, pomoći vam mogu razni priručnici sa svim imenima, pomoću kojih ćete lakše izabrati ime, a i saznati za neka imena za koja niste niti znali da postoje. Zajedno sa svojim partnerom odaberite favorite i do kraja trudnoće imate vremena za krajnji odabir, a do tada ćete već znati i spol djeteta, pa će i izbor biti manji.

Svaki dan umjereno vježbajte kako bi spriječili zastoj rada crijeva, potaknuli cirkulaciju i sačuvali svoje zdravlje.

Počnite sa svakodnevnim mazanjem hidratantne kreme na područja koja su rizična u trudnoći. Mažite kremom kukove, trbuh i bedra, jer su ta mjesta najkritičnija za pucanje kože. Umjesto hidratantne kreme možete mazati i kokosovo ili bademovo ulje, jer su dobra protiv suhe kože. Suha koža je najodrgovornija za stvaranje strija, pa ju na vrijeme nahranite.

Izbjegavajte tablete protiv problema sa napuhnutosti i probavom, radije te probleme riješiti sa prirodnim čajem od kamilice, ili isprobajte čašu tople vode sa par kapi limunovog soka, koja se pokazala jako dobrim lijekom u ovakim problemima.

 Autor: A.Z., Foto: Anneka/Shutterstock