Prvi dan škole, kako se pripremiti

dijete piše po ploči
Dijete piše po ploči, Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock

Prvi dan škole nikada nije jednostavan, pogotovo ako ste se nedavno vratili s mora i još prepuni dojmova jednostavno ne možete zamisliti da se nađete u školskim klupama. Početak školske godine označava preuzimanje novih obaveza, a to je učenje i pisanje školskih zadaća. Svaki dan ispunjen je određenim školskim aktivnostima koje se ne smiju zanemariti.

Pa kako onda najlakše prijeći preko tog dijela i kako se što lakše prilagoditi novoj školskoj godini? Ovisno radi li se o nastavku osnovne škole ili početku srednje škole, vaša će prilagodba ovisiti o vašoj volji.

Odlazak u sljedeći razred jedan je korak bliže prema odrastanju. Prije nego što dođe taj dan i vi se opet sa svojim prijateljima zaputite prema poznatoj adresi, uzmite si dovoljno vremena kako bi shvatili da je ljeto gotovo i da se treba okrenuti novim lijepim stvarima i planirati sljedeće praznike.

Osnovna škola je put prema ozbiljnijim stvarima koje ćete kasnije učiti, ali ništa zato manje važna. Ovdje stječete osnove koje ćete nositi dalje u životu.

Dosadašnja istraživanja pokazala su kako je najbolje barem nekoliko dana prije nego što počnu nove obaveze, vratiti se u mjesto stanovanja kako bi se što prije prilagodili jesenskim obvezama. Nađite se sa prijateljima i podijelite s njima ljetna iskustva i dogovorite kako ćete zajedno obilježiti prvi dan školske godine.

Prvi razred srednje škole ipak je malo teži zalogaj, jer ipak krećete u novu sredinu s kolegama koje dosada još niste upoznali. Profesori su vam nepoznati kao i nastavno gradivo s kojim ćete se suočiti. Sve je puno kompleksnije i toga je dobro biti svjestan.

Danas je internet dostupan skoro svakome, pa tako nije loše prije početka školske godine istražiti malo više na internetu o školi za koju ste se odlučili. Uzmite si dovoljno vremena i otiđite još jednom do škole i provjerite okruženje te mjesta na kojima ćete se kretati sljedeće tri ili četiri godine.

Ako možete raspitajte se kod nekog tko je prije pohađao tu školu, kako je njemu bilo, ima li kakvo zanimljivo iskustvo koje može s vama podijeliti i udijeliti koji savjet. Sve su to informacije koje bi vam mogle pomoći.

Autor: S.Š. Foto: Dmitriy Shironosov/Shutterstock