Prva pomoć kod prijeloma

prva pomoć kod prijeloma

Kada se dogodi nesreća dobro je znati koja je prva pomoć kod prijeloma i što prvo treba učiniti. Prije obrade slomljene kosti potrebno je posvetiti se teškoćama disanja, jakim krvarenjima ili nesvjestici budući da upravo ta stanja mogu ugroziti život.

Ako se unesrećenog mora pomaknuti jer mu je ugrožen život, prvo je potrebno privremeno imobilizirati slomljeni ud, budući da krajevi slomljene kosti mogu biti oštri te uzrokovati opasne unutarnje ozljede.

Bilo bi dobro kada bi se zapisao svaki simptom, ali bez da se ijedan dio pomiče bez razloga budući da bi se moglo pogoršati stanje ozlijeđenog. Potrebno je usporediti neozlijeđene i ozlijeđene udove, kako bi se utvrdilo mjesto gdje je nastala ozljeda.

Pritom se mogu pojaviti simptomi poput: osjetljivosti na pritisak, otežano pokretanje određenog dijela tijela, izobličen ud (izokrenuto, da strši pod neprirodnim kutom ili skraćeno).

Ako je u pitanju ud koji strši pod neprirodnim kutom vjerojatno se radi o prijelomu jedne i druge kosti potkoljenice ili prijelomu gornjeg dijela bedrene kosti. Ozlijeđeni bi tada mogao biti u stanju šoka. Potrebno je što prije potražiti liječnika.

Ukoliko imate auto ozlijeđenu osobu s prijelomom ruke možete i sami odvesti do bolnice dok će za prijelom noge ipak biti potrebna hitna pomoć, budući da će ozlijeđenog trebati odnijeti na nosilima.

Prva pomoć kod prijeloma

Prvo treba učvrsnuti i poduprijeti ozlijeđeni ud. Ako je hitna pomoć na putu, ozlijeđeni dio možete pridržavati rukama, smotanim dekama ili kaputima koje ste stavili s jedne i druge strane uda. Ozlijeđenu osobu treba namjestiti tako da joj bude što udobnije.

Ukoliko postoji mogućnost da će se na dolazak hitne pomoći morati čekati 30 minuta ili više, potrebno je pričvrstiti ozlijeđeni dio uz zdravi dio tijela pomoću širokog zavoja ili povoja. Zavoje treba stegnuti dovoljno čvrsto kako bi se onemogućilo pomicanje, ali opet ne toliko da uzrokuje bol ili spriječi kolanje krvi.

Nakon imobilizacije podigne se ozlijeđeni dio tijela kako bi se smanjila neudobnost i oteklina.

Poznavati osnove prve pomoći puno znači u kritičnim situacijama jer bi mogli spriječiti da se pogorša stanje ozlijeđene osobe. Ako je moguće brinite se o ozlijeđenom do dolaska hitne pomoći, a vaš prijatelj ili član obitelji može potražiti pomoć. Ako ste sami ozlijeđenu osobu treba ostaviti u sigurnom položaju i nakon toga pozvati pomoć. Postoji li više ozljeda, prvo se treba pozabaviti težim ozljedama.

Autor: S.Š., Foto: Robert Kneschke/Shutterstock