Pružanje prve pomoći ozlijeđenoj osobi

prva pomoc

Iako smo gotovo svi prošli negdje neki kratki ili duži tečaj prve pomoći, kada bi se našli u situaciji da ju doista trebamo pružiti, možda bismo krivo reagirali jer zbog nekih narodnih predaja, radili bismo krive stvari u situaciji kada treba pomoći unesrećenom pa bismo možda mogli samo više odmoći nego pomoći.

Ako vidite nekoga da se guši ili pada u nesvijest, znate li što treba napraviti? Pokušat ćete se sjetiti onog teorijskog znanja koji ste kroz život pokupili, no je li ono točno?

Možda ste čuli da unesrećenom treba staviti glavu između njegovih koljena. Padanje u nesvijest je način kojim nam tijelo poručuje da trebamo prirodno leći. Stoga, ako netko pada u nesvijest polegnite ga, nemojte ga pustiti da sjedi, a ako mu se glava nagle previše naprijed, mogao bi prestati disati. Ako se ovo dogodi, treba poleći osobu na bok, a kada dođu k svijesti okrenuti na leđa i dići noge.

Možda ste čuli da opekline treba namazati aloe verom ili ribljom masti. To je točno, ako se radi o vrlo malim opeklinama. No, ako je opeklina veća, najbolje ju je držati od mnogo hladne vode. Tada nemojte koristiti nikakve masti, ulja ili losione, posebno ako se odjeća prilijepila za kožu, ne odstranjujte ništa. Dio koji je opečen držati pod vodom dok ne dođe do normalne temperature, što bi trebalo biti za desetak minuta, a nakon toga otiđite na hitnu da vam pruže daljnje adekvatno liječenje.

Ako osoba dobije napadaj, treba mu staviti nešto između čeljusti kako ne bi progutao jezik. To nije točno! Istina je, da može progutati jezik, no ako krenete stavljati prstima nešto u usta osobe koja ima napadaj, mogla bi vas nehotice ugristi ili bi se mogla ispovraćati. Bolje je pustiti da napadaj prođe i samo zaštiti glavu s nečim mekanim ispod kako ne bi udarao glavom o pod.

Ako se nađete kraj osobe koja je stradala u prometnoj nesreći nemojte je micati s mjesta nesreće čak ni ako je pri svijesti, osim ako nije prijeko potrebno jer u suprotnom možete napraviti puno više štete.

Znanje iz osnova prve pomoći često izblijedi jer ga koristimo vrlo rijetko ili nikada, stoga je bitno s vremena na vrijeme obnavljati znanje kako biste u slučaju potrebe mogli doista nekome spasiti život.

Autor: S.G., Foto: Wellphoto/Shutterstock