Proteinska dijeta

proteinska dijeta

Svaka dijeta ima svoje pravilo prema kojem se ravna i kojeg se vi kao korisnik trebate pridržavati kako bi funkcioniralo. Svaka dijeta više manje podržava manjak nečega, uglavnom ugljikohidrata, odnosno kontrolu njihovog unosa u organizam, jer kad je nečega previše, nikad nije dobro.

Proteinska dijeta ide za tim da su za zdravlje bitni krucijalni proteini, odnosno temelji se na namirnicama koje su prije svega bogate proteinima, a smanjenju onih koje su bogate ugljikohidratima. Za proteine je poznato kako se sastoje od lanaca aminokiselina, a 22 mogu stvoriti protein dok se 8 od tih aminokiselina mogu unijeti prije svega kroz proteinsku dijetu. Aminokiseline su jako važne za normalno funkcioniranje kod osoba, kao što su bitne za izgradnju kose, noktiju, kože i unutarnjih organa.

Možemo vam dati primjer jedne dijete prema kojoj se možete ravnati, a temelji se baš na proteinima. Naime u ponedeljak i četvrtak potrebno je jesti kuhano meso, kuhana jaja, konzumirati proizvode od mlijeka s malim postotkom masnoće i kruh od integralnog brašna. U utorak i petak predlažu se proteini i povrće. Znači da s proteinima kombinirate svježe ili kuhano povrće. Za srijedu i subotu se preporučaju proteini, povrće i voće, a najbolje je da pritom jedete sezonsko voće i povrće.

Nedelja je dan kad možete malo predahnuti i pojesti sve što želite, s tim da i dalje imate na umu svoj cilj, odnosno ono što trebate napraviti. Nedelja se preporuča kao odmor prije svega zbog toga da ne potonete, da zadržite dobro raspoloženje.

Dakle kod ove dijete možete jesti sve vrste riba, što podrazumijeva i riblje konzerve. Zatim isto tako je dozvoljeno jesti sve vrste salata, koje možete začiniti soli, paprom i naravno uljem. Jaja su isto tako dozvoljena kao i povrće u koje možemo ubrojiti gljive, rotkvice, karfiol, patlidžan, blitvu, kelj, artičoke, poriluk.

Također vam je dozvoljeno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, čije nsmirnice možete unositi s tim da količina ukupno unesenih ugljikohidrata ne smije prijeći 15 grama dnevno. Od mliječnih prozvoda jedino se zabranjuju sve vrste sireva.

Kod proteinske dijete bitna je disciplina.

Autor: S.Š., Foto: Vladimir Wrangel/Shutterstock