Promjene u trudnoći

sretna trudnica

Kada je žena u trudna često se nalazi u situacijama u kojima se prije nije nalazila, osim ako je već bila trudna. Upravo zbog toga trudne žene vole se požaliti i savjetovati jedna s drugom ili sa ženama koje su nedavno bile trudne. Trudnoća u životu žene mijenja mnogo toga, od izgleda tijela do psihičkih promjena koje žena u tom razdoblju prolazi. Budući da takve promjene pogađaju gotovo sve trudnice ove misli i opažanja su zajednička gotovo svim trudnicama.

Mislim da mi se mjehur smanjio

Zbog učestalih odlazaka na wc mnoge žene se šale kako mora da im se mjehur smanjio jer dovoljno je da pogledaju čašu s vodom i već moraju mokriti. To se događa jer kako maternica raste ona pritišće mjehur i osjećaj potrebe za mokrenjem je intenzivniji.

Kosa mi izgleda savršeno/užasno

Mnogim ženama tijekom trudnoće kosa potpuno promijeni strukturu. Ženama s kovrčavom kosom se izravna, dok one s ravnom kosom mogu dobiti kovrče. No uglavnom su žene zadovoljne s kosom tijekom trudnoće i ona postaje gusta, sjajna i čvrsta. No ima i suprotna strana priče kada se ženama s izvrsnom kosom tijekom trudnoće sve izokrene i ona počne ispadati, mastiti se i lomiti. Žene s takvom kosom bi se trebale ošišati dok ne prođe trudnoća na što kraće im je prihvatljivo. Tako će im nakon trudnoće moći rasti kosa iznova neopterećena hormonima.

Što se dogodilo s mojim pupkom

Širenjem trbuha, širi se i pupak. Nekim ženama iskoči van i izmjeni mu se oblik. To je sve prirodno no mnoge žene se brinu zbog toga i čude mu se.

Zanima me gdje su svi moji organi

Kako trudnoća prilazi kraju, a trbuh je sve veći jer je dijete već naraslo mnogim ženama prolazi glavom gdje su se stisnuli svi njihovi organi. Iako je to prirodan proces i sve se posložilo na najbolji mogući način, mašta nas uvijek potakne da razmišljamo o takvim stvarima. Pogotovo kada smo pod utjecajem hormona.

Trbušnjaci pa-pa

Gledajući kako trbuh raste iz dana u dan sve žene i one u formi i one s kojim kilogramom viška, počinju žaliti za svojim ravnim trbuhom. Svima postaje jasno da nakon trudnoće trbuh neće biti isti i da će se morati duplo potruditi da on izgleda njima prihvatljivo.

Kad već ne vidim noge barem ih osjetim

Oticanje i bol u nogama česta je i normalna pojava u trudnoći. To nije opasno ako bol ne postane neizdrživa, a jedna noga počne oticati i crvenjeti se. Tromboza noge i pucanje kapilara u trudnoći su mogući, no ako redovito posjećujete liječnika i brinete o sebi to vam neće biti problem. Pokušajte barem 20 minuta u danu podići noge iznad razine srca da olakšate vraćanje krvi do srca i šećite lagano svaki dan.

Unatoč svim poteškoćama i brigama oko trudnoće svaka majka veseli se svojoj bebi u trbuhu i čuva svoju malu ili veliku lopticu sreće.

Autor: J.S., Foto: Hannes Eichinger/Shutterstock