Promjene na grudima

problemi s grudima

Mnoge tegobe vezane za grudi tek su iritantan uvod u mjesečnicu. Katkad, međutim, izazivaju pretjeranu osjetljivost, nastanak kvržica i bol, a katkad uopće nisu vezane za vaš mjesečni ciklus. Posve je prirodno i normalno da se tkivo vaših grudi mijenja za mjesečnog ciklusa. Tako se vaše tijelo sprema za mogućnost začeća.

Fibrocistična bolest dojke je najčešći uzrok kvržica i bolova u grudima u žena između 30 i 50 godina. Potpuno je benigna, a simptomi, koji se pogoršavaju prije mjesečnice, uključuju natekle i bolne grudi te jednu ili više kvržica.

Smatra se da su fibrocistične promjene u grudima povezane s mjesečnim oscilacijama hormonske razine u tijelu. Svaki se mjesec tijelo sprema za moguću trudnoću i grudi se spremaju za stvaranje mlijeka.

Bolest vjerojatno nastaje zbog takve reakcije grudi na hormonske podražaje tijekom ciklusa. Ako su i druge žene u vašoj obitelji bolovale od fibrocistične bolesti dojke, vjerojatno ćete je i vi imati.

Ako vam liječnik fizičkim pregledom ne utvrdi bolujete li od te bolesti ili ne, možda će vam preporučiti mamografiju. Ako ste u menopauzi ili primate supstitucijsku hormonsku terapiju, tkivo vaših grudi bit će gušće no inače, što često ometa analizu rezultata mamografije.

Uvučene bradavice su mnogo češći problem no što mislite: svaka peta žena ima taj problem. Bradavice su uvučene jer je njihovo tkivo povezano s kratkim izvodnim mliječnim kanalićem i mišić bradavice ne može nadjačati silu kojom kanalić bradavicu vuče prema unutra.

Iako se mnoge žene brinu zbog uvučenih bradavica, one ne mogu spriječiti dojenje, a i spolni odnosi mogu biti fantastični. Ako su bradavice djelomično uvučene (katkad su usmjerene prema unutra), obično ćete ih moći izvući prstima. Ako su bradavice potpuno uvučene, kirurški je zahvat jedna od mogućnosti liječenja.

No zapamtite da se bradavice katkad prirodno ispupče tijekom dojenja. Planirate li uskoro imati dijete, možda bi bilo pametnije pričekati s operacijom. Jedan je britanski kirurg izmislio neagresivnu spravu zvanu Avent Niplette, koju možete naručiti preko interneta u cijelom svijetu.

Sprava bradavice nježno izvlači u plastičnu školjku sličnu naprstku. Mnogim ženama bradavica trajno ostaje ispupčena i kruta nakon samo četiri tjedna primjene.

Autor: S.G., Foto: Maksim Shmeljov/Shutterstock